Pacemaker | Gelre ziekenhuizen
alert
Openingstijden en bezoektijden paasweekend 2024

Lees meer over mogelijke afwijkende openingstijden en bezoektijden: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Pacemaker

Een pacemaker is een klein apparaatje dat met draden is verbonden met uw hart. De draden houden uw hartritme in de gaten. En als dat nodig is, sturen ze bij door uw hart een stroomstootje te geven. Zo zorgt de pacemaker ervoor dat uw hart in het juiste ritme blijft kloppen.


Wanneer krijgt u een pacemaker?

Uw arts bespreekt met u of u in aanmerking komt voor een pacemaker, of dat een andere
behandeling beter bij u past. U komt in aanmerking voor een pacemaker als u last heeft van:

  • Een zieke sinusknoop. Dit noemen we het sick sinus-syndrome. De sinusknoop is de natuurlijke pacemaker van het hart. In de sinusknoop begint de prikkel tot samentrekken. Als er geen prikkel ontstaat of als dat te laat gebeurt, neemt een ander deel van het prikkelgeleidingssysteem de taak van gangmaker over. Hierdoor vermindert de pompkracht van uw hart.
  • Een AV-blok. Hierbij is de doorgang tussen de boezems en de kamers gedeeltelijk of helemaal geblokkeerd. Daardoor krijgen de kamers geen prikkel meer en pompt uw hart niet meer goed.
  • Hartfalen. Hierbij verwijden uw hartkamers en verslappen de hartwanden. Daardoor geven de hartwanden de prikkel niet meer tegelijk door. Uiteindelijk neemt de pompkracht van uw hart af.

Hoe implanteren we een pacemaker?

U krijgt een pacemaker tijdens een operatie onder plaatselijke verdoving. De cardioloog maakt een snee van 5 tot 10 centimeter op de plaats waar de pacemaker moet komen. Meestal is dit onder uw linker sleutelbeen. Via een ader onder uw sleutelbeen schuift de arts de draden naar de binnenzijde van uw hartwand. Aan het uiteinde van de draden zitten elektroden. Is er bij u een elektrode aan de buitenkant van het hart nodig? Dan krijgt u een operatie onder volledige narcose. Tijdens de operatie testen we de pacemaker en stellen we het apparaat in. De ingreep duurt meestal 1,5 tot 2 uur. Daarna blijft u meestal 1 tot 2 dagen in het ziekenhuis. Daarna komt u regelmatig op controle, zo’n 1 tot 2 keer per jaar. Tijdens de controle lezen we de pacemaker uit en controleren we de batterij.

Complementary Content
${loading}
Scroll