Operatie bij darmkanker – Behandelingen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
alert
Corona

Ons laatste corona-nieuws en de meest gestelde vragen en antwoorden: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Operatie bij darmkanker

Als u kanker heeft, groeien kankercellen in uw lichaam ongeremd. Bij de behandeling van dikkedarmkanker streven we naar genezing. Dit noemen we een curatieve behandeling

Als u een curatieve operatie krijgt, haalt de chirurg de hele tumor weg, een deel van het omliggende weefsel en een aantal lymfeklieren. Is genezing bij u niet meer mogelijk? Dan spreken we van een palliatieve behandeling. We kunnen dan niet al het kwaadaardige weefsel verwijderen. De operatie is met name bedoeld om uw klachten te verminderen. Van tevoren is soms niet bekend of een operatie curatief of palliatief zal zijn. De arts kijkt dan tijdens de operatie of de tumor helemaal te verwijderen is en of u uitzaaiingen heeft.

Welke operatietechnieken zijn er mogelijk bij darmkanker?

  • Distale maagresectie: hierbij verwijderen we het onderste deel van uw maag of maaguitgang (het distale deel). Ook halen we het eerste deel van uw twaalfvingerige darm weg. De chirurg maakt een nieuwe verbinding tussen het overgebleven deel van de maag en uw dunne darm. De twaalfvingerige darm koppelen we los en hechten we op een andere plek aan uw dunne darm. Zo komen de gal- en alvleeskliersappen wel in de dunne darm terecht, waar ze nodig zijn voor de vertering. Uw eten komt dan via de nieuwe kleine maag regelrecht in uw dunne darm terecht. Het aanleggen van deze nieuwe verbinding noemen we het Roux-Y-principe.
  • Totale maagresectie: hierbij halen we uw hele maag weg en een deel van uw twaalfvingerige darm. We maken een nieuwe verbinding tussen uw slokdarm en de dunne darm. Net als bij een distale maagresectie, maken we ook hier meestal gebruik van het Roux-Y-principe.

U kunt leven zonder maag of met slechts een deel van uw maag. U moet echter wel uw manier van eten en uw eetpatroon aanpassen. U krijgt hiervoor begeleiding van een diëtist. Een maagoperatie is een complexe ingreep met mogelijke complicaties.

Welke behandeling krijgt u?

In Gelre Ziekenhuizen bespreken we alle patiënten met darmkanker in een team van specialisten. Zo bepalen we samen met u de beste behandelmethode. Het team bestaat uit een chirurg, MDL-arts, oncoloog, radioloog, patholoog, radiotherapeut en gespecialiseerd verpleegkundigen. Uwbehandeling is afhankelijk van:

  • De grootte van de tumor en of deze is doorgegroeid in uw darmwand
  • De plaats van de tumor
  • Of er uitzaaiingen zijn en hoeveel dat er zijn
  • Uw conditie
Complementary Content
${loading}
Scroll