Zaadbalkankerbehandeling – Behandelingen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
alert
Openingstijden en bezoektijden Hemelvaart en Pinksteren 2024

Voor meer informatie over openingstijden en bezoektijden tijdens Hemelvaart en Pinksteren: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Zaadbalkankerbehandeling

Als u kanker heeft, groeien kankercellen in uw lichaam ongeremd. Bij de behandeling van kanker streven we naar genezing. Dit noemen we een curatieve behandeling. Is genezing bij u niet meer mogelijk? Dan spreken we van een palliatieve behandeling. Daarbij proberen we de ziekte zo veel mogelijk te remmen en uw klachten te verminderen.

Is er bij u een vermoeden dat u zaadbalkanker (testistumor) heeft? Dan kunt u meestal binnen 1 dag al op onze polikliniek terecht voor een echo van de balzak en bloedonderzoek. Meestal krijgt u binnen 2 dagen al een diagnostische operatie, waarbij we de aangedane zaadbal verwijderen. Deze operatie heet een orchidectomie. Daarna onderzoekt de patholoog het weefsel. Heeft u zaadbalkanker? Dan doen we verder onderzoek om vast te stellen of u uitzaaiingen heeft. U krijgt een CT-scan van uw buik en longen. Daarna bespreekt de uroloog welke verdere behandeling voor u het meest geschikt is. U weet dus al snel waar u aan toe bent.

Welke behandelingen zijn mogelijk bij zaadbalkanker?

Als u zaadbalkanker heeft, dan zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Welke u krijgt, hangt onder meer af van de grootte van de tumor en uw wensen.

  • Operatie: als uw zaadbal (en daarmee de tumor) is verwijderd, dan is het niet altijd nodig om u direct verder te behandelen. Bijvoorbeeld wanneer u geen uitzaaiingen heeft. We kunnen het verloop van uw ziekte wel actief volgen. U krijgt hierbij begeleiding van de urologisch oncologieverpleegkundige.

  • Radiotherapie: met bestraling willen we kankercellen vernietigen en gezonde cellen zo veel mogelijk sparen. U krijgt deze behandeling bij de Radiotherapiegroep in Apeldoorn of Deventer.

  • Chemotherapie: hiermee proberen we de groei van uw tumor af te remmen met cytostatica. Dit zijn kankerremmende medicijnen. Het kan zijn dat u chemotherapie krijgt als u uitzaaiingen heeft. U krijgt deze behandeling in het VUMC in Amsterdam.

  • Lymfeklieroperatie: na de chemotherapie krijgt u een CT-scan om te beoordelen of alle kankercellen zijn vernietigd. Zijn er nog afwijkingen te zien? Dan kunt u een operatie krijgen waarbij we alle vergrote lymfeklieren weghalen. Meestal zijn dit de lymfeklieren achter in de buik.

Welke behandeling krijgt u?

In Gelre ziekenhuizen bespreken we alle patiënten met prostaatkanker in een team van specialisten. Zo bepalen we samen met u de beste behandelmethode. Het team bestaat uit een uroloog, internist-oncoloog, radioloog, radiotherapeut, patholoog, urologisch oncologieverpleegkundige en de coördinator urologische oncologie. Zij overleggen regelmatig met een uroloog en een internist-oncoloog van het VUMC in Amsterdam. Uw behandeling is afhankelijk van:

  • De grootte van de tumor en hoe kwaadaardig deze is
  • De plaats van de tumor
  • Of er uitzaaiingen zijn en hoeveel dat er zijn
  • Uw conditie en uw wensen


Na uw behandeling

Tijdens en na uw behandeling kunt u begeleiding krijgen van een gespecialiseerd urologisch oncologieverpleegkundige en andere medewerkers. Ook staat er een team van specialisten (waaronder fysiotherapeuten, psychologen, revalidatieartsen, seksuologen en diëtisten) klaar om u te begeleiden bij uw revalidatie en het omgaan met de gevolgen van de ziekte.

Complementary Content
${loading}
Scroll