Web Content Viewer
ActionsChemotherapie bij behandeling van kanker
Als u kanker heeft, groeien kankercellen in uw lichaam ongeremd. Chemotherapie remt of stopt de groei van deze cellen. De medicijnen die we gebruiken bij chemotherapie heten cytostatica. Er zijn verschillende soorten cytostatica en verschillende soorten chemotherapie. Welke therapie we bij u inzetten, hangt af van de soort kanker die u heeft. Chemotherapie wordt altijd op maat gemaakt. Uw arts zoekt naar de combinatie die uw kanker zo effectief mogelijk behandelt met zo min mogelijk bijwerkingen.
Web Content Viewer
ActionsWanneer krijgt u chemotherapie?
- Als behandeling gericht op genezing. Dit noemen we een curatieve behandeling. Met de chemotherapie kan de tumor helemaal worden vernietigd.
- Als aanvullende behandeling, náa de behandeling gericht op genezing. Dit noemen we een adjuvante behandeling. Misschien zijn er nog kankercellen in uw lichaam achtergebleven. U krijgt deze chemotherapie dan voor alle zekerheid.
- Als behandeling voorafgaand aan alle andere behandelingen, zoals een operatie. Dit noemen we een neo-adjuvante behandeling. Hiermee willen we de tumor beter behandelbaar maken.
- Als palliatieve behandeling. In dit geval kunt u niet meer beter worden, omdat de ziekte te ver is uitgebreid. U krijgt dan chemotherapie om de ziekte te remmen of om klachten, zoals pijn en benauwdheid, te voorkomen of te verminderen.
Hoe krijgt u chemotherapie?
- Via de mond (oraal). U krijgt dan tabletten, capsules of een drankje.
- Via een injectie onder de huid of in een spier.
- Via een infuus.
- Via inspuiting rechtstreeks in een ader (intraveneus) of in het ruggenmerg.
Behandeling met infuus
Bij een chemokuur via het infuus zijn de medicijnen opgelost in een infuusvloeistof. U komt hiervoor naar de dagbehandeling chemotherapie. Gespecialiseerde oncologieverpleegkundigen begeleiden u tijdens de behandeling. U mag een familielid of vriend meenemen die tijdens de kuur bij u blijft. In de chemokamer zijn meestal ook andere patiënten aanwezig, die net als u ook een kuur krijgen.
Thuisbehandeling
Krijgt u een langlopende chemotherapie (24 tot 46 uur) via een infuus? Dan is in sommige gevallen een thuisbehandeling mogelijk. U hoeft dan alleen naar het ziekenhuis te komen om het infuus aan te sluiten. Daarna kunt u naar huis. Als de behandeling klaar is, komt een specialistisch verpleegkundige van de thuiszorg langs om het infuus af te koppelen. Uw oncoloog bespreekt met u of thuisbehandeling mogelijk is en of u dat wilt. Het hangt onder meer af van het type chemokuur. Meer informatie hierover leest u in de folder.
Web Content Viewer
ActionsMeer weten over chemotherapie?
Op deze website vindt u meer informatie.
Web Content Viewer
ActionsWeb Content Viewer
ActionsPatiëntenfolders over chemotherapie
In onze patiëntenfolders leest u uitgebreide informatie.