Hersentumor-behandeling – Behandelingen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
alert
Corona

Ons laatste corona-nieuws en de meest gestelde vragen en antwoorden: klik hier

alert
Afspraak in Gelre Apeldoorn of Zutphen?

Dan meldt u zich aan met uw identiteitsbewijs bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Lees meer en bekijk de film over aanmelden: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Hersentumor-behandeling

Als u kanker heeft, groeien kankercellen in uw lichaam ongeremd. Bij de behandeling van kanker streven we naar genezing. Dit noemen we een curatieve behandeling. Is genezing bij u niet meer mogelijk? Dan spreken we van een palliatieve behandeling. Daarbij proberen we de ziekte zo veel mogelijk te remmen en uw klachten te verminderen.

De juiste diagnose

Als we vermoeden dat u een hersentumor heeft, krijgt u een aantal onderzoeken. Bijvoorbeeld lichamelijk onderzoek, een MRI-scan of een CT-scan. Soms is het nodig om het weefsel van de hersentumor te onderzoeken. Hiervoor krijgt u een operatie. Die vindt plaats bij Isala Klinieken Zwolle: daarmee werken we samen bij de behandeling van hersentumoren. Soms neemt de chirurg een klein stukje weefsel weg. Deze operatie noemen we stereotactische biopsie. Maar het kan ook zijn dat een craniotomie nodig is. Hierbij verwijderen we de tumor helemaal of voor een deel. Een patholoog onderzoekt het weggenomen weefsel. Daarna weten we of u een goedaardige of kwaadaardige tumor heeft en of de tumor uitgezaaid is. Uitzaaiingen noemen we metastasen. Het kan ook zijn dat uw hersentumor een uitzaaiing is van kanker op een andere plek in uw lichaam. Dan hoeven we het weefsel van de tumor niet te onderzoeken.

Welke behandelingen zijn er mogelijk bij een hersentumor?

In het algemeen bestaat de behandeling bij een hersentumor uit een operatie, eventueel in combinatie met radiotherapie of chemotherapie.
  • Operatie: hierbij verwijderen de tumor helemaal. Of voor een deel, als helemaal verwijderen niet kan. Dit doen we heel precies, om ervoor te zorgen dat we geen gezond weefsel beschadigen.

  • Radiotherapie: met bestraling willen we kankercellen vernietigen en gezonde cellen zo veel mogelijk sparen. We kunnen dat doen voor de operatie, om ervoor te zorgen dat de tumor makkelijker te verwijderen is. Soms is het nodig om u na de operatie te bestralen. U krijgt deze behandeling bij de Radiotherapiegroep in Apeldoorn of Deventer.

  • Chemotherapie: hiermee proberen we de groei van uw tumor af te remmen met cytostatica. Dit zijn kankerremmende medicijnen. Het kan zijn dat u voor of na de operatie chemotherapie krijgt.

  • Medicijnen: het kan ook zijn dat u medicijnen krijgt. Bijvoorbeeld middelen die vochtontwikkeling in de hersenen remmen (zoals dexamethason) en middelen die epileptische aanvallen onderdrukken.


Welke behandeling krijgt u?

In Gelre ziekenhuizen bespreken we alle patiënten met een hersentumor in een team van specialisten uit ons ziekenhuis én uit Isala Klinieken. Zo bepalen we samen met u de beste behandelmethode. Het team bestaat uit een neuroloog, neurochirurg, neuro- oncologieverpleegkundigen, pathologen, radiologen, internist-oncoloog, gespecialiseerd oncologieverpleegkundigen en een radiotherapeut. Uw behandeling is afhankelijk van:

  • De grootte van de tumor
  • De plaats van de tumor
  • Of er uitzaaiingen zijn en hoeveel dat er zijn
  • Uw conditie

We kunnen ook kiezen voor een afwachtend beleid. Hierbij blijft u onder controle bij de neuroloog en maken we regelmatig MRI-scans. Voor een afwachtend beleid kunt u kiezen als u geen of weinig klachten heeft, als de tumor langzaam groeit (die noemen we laaggradig glioom) of als we een behandeling kunnen uitstellen tot een later moment.

Complementary Content
${loading}
Scroll