Hersentumor-behandeling – Behandelingen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Hersentumor-behandeling

Als u kanker heeft, groeien kankercellen in uw lichaam ongeremd. Bij de behandeling van kanker streven we naar genezing. Dit noemen we een curatieve behandeling. Is genezing bij u niet meer mogelijk? Dan spreken we van een palliatieve behandeling. Daarbij proberen we de ziekte zo veel mogelijk te remmen en uw klachten te verminderen.

De juiste diagnose

Als we vermoeden dat u een hersentumor heeft, krijgt u een aantal onderzoeken. Bijvoorbeeld lichamelijk onderzoek, een MRI-scan of een CT-scan. Soms is het nodig om het weefsel van de hersentumor te onderzoeken. Hiervoor krijgt u een operatie. Die vindt plaats in Isala in Zwolle, daarmee werken we samen bij de behandeling van hersentumoren.
Soms neemt de chirurg een klein stukje weefsel weg. Deze operatie noemen we stereotactische biopsie. Maar het kan ook zijn dat een craniotomie nodig is. Hierbij verwijderen we de tumor helemaal of voor een deel.
Een patholoog onderzoekt het weggenomen weefsel. Daarna weten we of u een goedaardige of kwaadaardige tumor heeft en of de tumor uitgezaaid is. Uitzaaiingen noemen we metastasen. Het kan ook zijn dat uw hersentumor een uitzaaiing is van kanker op een andere plek in uw lichaam. Dan hoeven we het weefsel van de tumor niet te onderzoeken.

Welke behandelingen zijn er mogelijk bij een hersentumor?

In het algemeen bestaat de behandeling bij een hersentumor uit een operatie, eventueel in combinatie met radiotherapie of chemotherapie.
  • Operatie: hierbij verwijderen de tumor helemaal. Of voor een deel, als helemaal verwijderen niet kan. Dit doen we heel precies, om ervoor te zorgen dat we geen gezond weefsel beschadigen.

  • Radiotherapie: met bestraling willen we kankercellen vernietigen en gezonde cellen zo veel mogelijk sparen. We kunnen dat doen voor de operatie, om ervoor te zorgen dat de tumor makkelijker te verwijderen is. Soms is het nodig om u na de operatie te bestralen. U krijgt deze behandeling bij de Radiotherapiegroep in Apeldoorn of Deventer.

  • Chemotherapie: hiermee proberen we de groei van uw tumor af te remmen met cytostatica. Dit zijn kankerremmende medicijnen. Het kan zijn dat u voor of na de operatie chemotherapie krijgt.

  • Medicijnen: het kan ook zijn dat u medicijnen krijgt. Bijvoorbeeld middelen die vochtontwikkeling in de hersenen remmen (zoals dexamethason) en middelen die epileptische aanvallen onderdrukken.


Welke behandeling krijgt u?

In Gelre ziekenhuizen bespreken we alle patiënten met een hersentumor in een team van specialisten. Zo bepalen we samen met u de beste behandelmethode. Het team bestaat uit een neuroloog, neurochirurg, neuro-oncologieverpleegkundigen, pathologen, radiologen, internist-oncoloog, gespecialiseerd oncologieverpleegkundigen en een radiotherapeut.

In deze regio werkt Gelre ziekenhuizen voor de behandeling van hersentumoren samen met Deventer Ziekenhuis, Isala en Radiotherapiegroep in het Oncologienetwerk Veluwe IJssel. Patiënten gaan voor de operatie naar Isala en gaan na het herstel weer terug naar hun eigen ziekenhuis voor de eventuele nabehandeling. Lees meer over het Oncologienetwerk Veluwe IJssel op de pagina van ons Oncologisch Centrum.

Daarnaast doen we mee aan landelijke wetenschappelijke onderzoeken naar de beste behandeling van hersentumoren.

Welke behandeling u krijgt, is afhankelijk van:

  • de grootte van de tumor
  • de plaats van de tumor
  • of er uitzaaiingen zijn en hoeveel dat er zijn
  • uw conditie

We kunnen ook kiezen voor een afwachtend beleid. Hierbij blijft u onder controle bij de neuroloog en maken we regelmatig MRI-scans. Voor een afwachtend beleid kunt u kiezen als u geen of weinig klachten heeft, als de tumor langzaam groeit (die noemen we laaggradig glioom) of als we een behandeling kunnen uitstellen tot een later moment.

Coco Samuels en Anneke van Zoolingen wandelen door het bos

“Het moeilijkst? Dat ik niet meer ben wie ik was”

“Na de laatste chemokuur viel ik in een groot gat.” Anneke van Zoolingen (40) heeft een hersentumor. “Ik besefte: ik ben ongeneeslijk ziek. En door de hersenschade ben ik een compleet ander mens geworden. Wat nu? Op dat moment kwam Coco in beeld. Zij werkt als oncologieverpleegkundige in Gelre én bij Vérian, en komt dus ook bij patiënten thuis. Ik had meteen een klik met haar. Coco komt ongeveer één keer per week of twee weken langs. Meestal praat ze dan met mij, maar ze heeft ook een gesprek gehad met onze drie pubers en een één-op-één-gesprek met mijn vriend. Als er iets is, kunnen we haar altijd appen of bellen. Dat vind ik heel fijn." Lees hier het uitgebreide verhaal van Anneke.

Coco Samuels: “Als oncologieverpleegkundige ben ik deels in dienst bij het ziekenhuis en deels bij Vérian. Hierdoor kan ik patiënten en hun naasten van a tot z begeleiden. Al bij de eerste verdenking op een hersentumor maak ik kennis met de patiënt in het ziekenhuis. Daarnaast kom ik bij de patiënt thuis. Want daar begint het verwerken pas, en daar komen de vragen.” Lees hier het uitgebreide verhaal van Coco.

Foto: Coco Samuels (links) en Anneke van Zoolingen (rechts)

Complementary Content
${loading}
Scroll