MS-patiënten in goede handen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

MS-patiënten in goede handen in MS-Centrum Stedendriehoek

De naam Multiple Sclerose is voor veel mensen bekend, maar wat houdt deze ziekte eigenlijk in? “Dat mensen problemen krijgen met lopen, met de coördinatie van armen en benen en met het zien, zijn vaak genoemde symptomen van MS,” vertelt neuroloog Brechtje Jelles van Gelre Zutphen. “Helaas kunnen we MS nog niet genezen, maar er zijn gelukkig wel steeds betere medicijnen.”

Lees verderarrow

MS is een auto-immuunziekte: er ontstaan ontstekingen in het centrale zenuwstelsel. Deze ontstekingen maken littekens in de hersenen en het ruggenmerg. Het is niet zo makkelijk om MS vast te stellen, want ieder mens heeft andere klachten en veel klachten komen ook bij andere ziektes voor. “Als mensen met klachten bij de huisarts komen en die vermoedt dat het om MS gaat, krijgen mensen een afspraak bij een gespecialiseerde MS-neuroloog,” vervolgt Brechtje Jelles haar verhaal. “Die gespecialiseerde neurologen werken in de Stedendriehoek samen in het MS-centrum.”

Kennis delen

Het MS-centrum is een samenwerkingsverband tussen de ziekenhuizen in Zutphen, Apeldoorn en Deventer. In elk van die ziekenhuizen houdt een kernteam zich specifiek met MS bezig. Jelles: “Dat team bestaat niet alleen uit neurologen, maar ook uit gespecialiseerde verpleegkundigen en revalidatieartsen. De teams van de verschillende ziekenhuizen werken intensief met elkaar samen. Op die manier delen we niet alleen kennis, maar zijn we allemaal ook snel op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Op regelmatige basis zijn er videoconferenties. We bespreken dan patiënten met elkaar, zodat we het beste behandelplan kunnen opstellen. Ook organiseren we elk jaar in elk van de drie ziekenhuizen een informatieavond over MS.”

Littekens

Het woord Multiple betekent ‘meerdere’ en Sclerose staat voor ‘littekens’. De ontstekingen in het centrale zenuwstelsel worden littekens. Die littekens zorgen ervoor dat lichaamsfuncties verstoord raken. “Die geleidelijke achteruitgang bij MS is niet te stoppen, maar er zijn wel steeds betere medicijnen die de achteruitgang kunnen uitstellen of het aantal ontstekingen kunnen verminderen. Dat is hoopgevend, maar dit soort medicijnen kunnen vervelende bijwerkingen hebben. Dan is het fijn als er een gespecialiseerd team achter je staat. MS-patiënten en mensen met een vermoeden van MS zijn bij het MS-centrum Stedendriehoek in goede handen.”

Lichaamsfuncties nemen af door littekens

MS-patiënten kunnen ook terecht bij het specifieke verpleegkundige spreekuur. De MS-verpleegkundige begeleidt patiënten bij het omgaan met klachten en beperkingen. De verpleegkundige werkt nauw samen met neurologen en andere zorgverleners.

Complementary Content
${loading}
Scroll