Sterilisatie ongedaan maken | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Sterilisatie bij de man ongedaan maken

Wilt u uw sterilisatie ongedaan maken, omdat u een kinderwens heeft gekregen? In veel gevallen is dit mogelijk door een hersteloperatie. We maken daarbij de uiteinden van de onderbroken zaadleiders opnieuw aan elkaar, zodat u weer vruchtbaar wordt. Deze ingreep heet ook wel vasovasotomie.

Wat is de kans op een geslaagde hersteloperatie?

We spreken van een succesvolle hersteloperatie als u na de operatie genoeg levende zaadcellen heeft. De kans hierop is gemiddeld 70 procent. Dit is niet hetzelfde als de kans op een zwangerschap: die kans is na een vasovasotomie ongeveer 40 tot 50 procent. Of de operatie slaagt en wat daarna de kans is op een zwangerschap, is afhankelijk van verschillende factoren. Onder meer de wijze waarop de sterilisatie bij u heeft plaatsgevonden en ook hoe lang u gesteriliseerd was voordat u de hersteloperatie kreeg.

Hoe werkt een hersteloperatie?

  • U gaat op een behandeltafel liggen en krijgt narcose of een plaatselijke verdoving via een ruggenprik.
  • We halen het littekenweefsel bij uw zaadleiders weg en kijken of de zaadleider het zaad goed kan doorlaten.
  • We hechten de zaadleiders aan elkaar met hechtingen die vanzelf oplossen.
  • De ingreep duurt ongeveer 2 uur, daarna gaat u naar de uitslaapkamer. Vervolgens gaat u naar de dagbehandeling. Daar controleren we uw bloeddruk en hartslag. Meestal kunt u dezelfde dag weer naar huis.
  • Na 3 maanden heeft u een controleafspraak op de polikliniek Urologie.

Vergoeding en kosten

In veel gevallen is deze behandeling niet-verzekerde zorg en worden de kosten niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Meer informatie hierover vindt u op onze pagina over niet-verzekerde zorg.

Complementary Content
${loading}
Scroll