Urologie | Gelre ziekenhuizen
alert
Voorkom verspreiding infectieziekten

Welkom in Gelre. Help ons verspreiding van infectieziekten zoals griep en het coronavirus te voorkomen: klik hier

alert
Afspraak in Gelre Apeldoorn of Zutphen?

Dan meldt u zich aan met uw identiteitsbewijs bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Lees meer en bekijk de film over aanmelden: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Urologie

Bij het team van afdeling Urologie kunt u terecht voor zowel sterilisatie bij de man als voor het ongedaan maken van sterilisatie bij de man. Sterilisatie van de man heet ook wel een vasectomie. Het ongedaan maken van een sterilisatie van de man heet ook wel een vasovasotomie.

Sterilisatie bij de man – vasectomie

Met een vasectomie worden de zaadleiders doorgesneden zodat er geen zaadcellen meer in het sperma voorkomen. Een erectie en zaadlozing blijven gewoon mogelijk, alleen het sperma is onvruchtbaar.

Een vasectomie is heel eenvoudig. U krijgt een plaatselijke verdoving en bent tijdens de behandeling dus gewoon bij kennis. De chirurg maakt links en rechts sneetjes in de balzak om bij de zaadleiders te kunnen. Omdat er aan de zaadleiders getrokken wordt, voelt u ondanks de verdoving af en toe wel een zwaar gevoel in de lies of in de balzak. De chirurg haalt aan beide kanten een stukje van de zaadleider weg, de eindjes worden afgebonden en dichtgeschroeid. U krijgt hechtingen die binnen 2 weken vanzelf oplossen. De totale ingreep duurt ongeveer 15 minuten. In principe bent u na de sterilisatie voor altijd onvruchtbaar.

Voor meer informatie over deze ingreep en het maken van een afspraak kijkt u op de webpagina onderzoeken en behandelingen  sterilisatie bij de man.

Ongedaan maken sterilisatie bij de man – vasovasotomie

In veel gevallen is het mogelijk om sterilisatie bij de man ongedaan te maken door een hersteloperatie. We maken daarbij de uiteinden van de onderbroken zaadleiders opnieuw aan elkaar, zodat u weer vruchtbaar wordt.

We spreken van een succesvolle hersteloperatie als u na de operatie genoeg levende zaadcellen heeft. De kans hierop is gemiddeld 70 procent. Dit is niet hetzelfde als de kans op een zwangerschap: die kans is na een vasovasotomie ongeveer 40 tot 50 procent. Of de operatie slaagt en wat daarna de kans is op een zwangerschap, is afhankelijk van verschillende factoren. Onder meer de wijze waarop de sterilisatie bij u heeft plaatsgevonden en ook hoe lang u gesteriliseerd was voordat u de hersteloperatie kreeg.

Voor meer informatie over deze ingreep en het maken van een afspraak kijkt u op de webpagina onderzoeken en behandelingen  ongedaan maken sterilisatie bij de man.

Kosten

Voorafgaand aan de behandeling krijgt u van uw behandelend arts een offerte met daarin een omschrijving van de behandeling en de bijbehorende kosten. Als u hiermee akkoord bent dan ondertekent u deze voordat de ingreep plaatsvindt, zodat er geen onduidelijkheden kunnen ontstaan.

Declaratiecode zorgactiviteit
Omschrijving
Verkoopprijs 2022
Verkoopprijs 2023
15B343 / 17B343 210301002
Vasectomie – sterilisatie bij de man
€411,47      
€442,00

15E793 /  17E793 972804008

Vasovasostomie – ongedaan maken sterilisatie bij de man
€2.999,53
€3.221,00


Contact

De contactgegevens vindt u op de webpagina van afdeling Urologie.

Complementary Content
${loading}
Scroll