Web Content Viewer
ActionsUrologie
Bij het team van afdeling Urologie kunt u terecht voor zowel sterilisatie bij de man als voor het ongedaan maken van sterilisatie bij de man. Sterilisatie van de man heet ook wel een vasectomie. Het ongedaan maken van een sterilisatie van de man heet ook wel een vasovasotomie.
Web Content Viewer
ActionsSterilisatie bij de man – vasectomie
De vasectomie (sterilisatie van de man) wordt voortaan bij MKA Collectief uitgevoerd. De polikliniek Urologie voert deze ingreep niet meer fysiek binnen Gelre ziekenhuizen uit.
Om u aan te melden voor deze ingreep kunt u een mail sturen naar: urologie@mka-collectief.nl.
U wordt vervolgens geholpen door urologen die wel gewoon verbonden zijn aan Gelre ziekenhuizen, polikliniek Urologie.
Met een vasectomie worden de zaadleiders doorgesneden zodat er geen zaadcellen meer in het sperma voorkomen. Een erectie en zaadlozing blijven gewoon mogelijk, alleen het sperma is onvruchtbaar.
Een vasectomie is heel eenvoudig. U krijgt een plaatselijke verdoving en bent tijdens de behandeling dus gewoon bij kennis. De chirurg maakt links en rechts sneetjes in de balzak om bij de zaadleiders te kunnen. Omdat er aan de zaadleiders getrokken wordt, voelt u ondanks de verdoving af en toe wel een zwaar gevoel in de lies of in de balzak. De chirurg haalt aan beide kanten een stukje van de zaadleider weg, de eindjes worden afgebonden en dichtgeschroeid. U krijgt hechtingen die binnen 2 weken vanzelf oplossen. De totale ingreep duurt ongeveer 15 minuten. In principe bent u na de sterilisatie voor altijd onvruchtbaar.
Voor meer informatie over deze ingreep en het maken van een afspraak kijkt u op de webpagina onderzoeken en behandelingen — sterilisatie bij de man.
Ongedaan maken sterilisatie bij de man – vasovasotomie
In veel gevallen is het mogelijk om sterilisatie bij de man ongedaan te maken door een hersteloperatie. We maken daarbij de uiteinden van de onderbroken zaadleiders opnieuw aan elkaar, zodat u weer vruchtbaar wordt.
We spreken van een succesvolle hersteloperatie als u na de operatie genoeg levende zaadcellen heeft. De kans hierop is gemiddeld 70 procent. Dit is niet hetzelfde als de kans op een zwangerschap: die kans is na een vasovasotomie ongeveer 40 tot 50 procent. Of de operatie slaagt en wat daarna de kans is op een zwangerschap, is afhankelijk van verschillende factoren. Onder meer de wijze waarop de sterilisatie bij u heeft plaatsgevonden en ook hoe lang u gesteriliseerd was voordat u de hersteloperatie kreeg.
Voor meer informatie over deze ingreep en het maken van een afspraak kijkt u op de webpagina onderzoeken en behandelingen — ongedaan maken sterilisatie bij de man.
Kosten
Voorafgaand aan de behandeling krijgt u van uw behandelend arts een offerte met daarin een omschrijving van de behandeling en de bijbehorende kosten. Als u hiermee akkoord bent dan ondertekent u deze voordat de ingreep plaatsvindt, zodat er geen onduidelijkheden kunnen ontstaan.
Declaratiecode zorgactiviteit |
Omschrijving |
Verkoopprijs 2022 |
Verkoopprijs 2023 |
15E793 / 17E793 972804008 |
Vasovasostomie – ongedaan maken sterilisatie bij de man |
€2.999,53 |
€3.221,00 |
Contact
De contactgegevens vindt u op de webpagina van afdeling Urologie.