Web Content Viewer
ActionsPlaveiselcelcarcinoom
Bij de behandeling van een plaveiselcarcinoom willen we het gezwel altijd volledig verwijderen. Alleen dan is de kans op terugkeer zo klein mogelijk. Ook krijgen we dan het mooiste cosmetische eindresultaat.
Web Content Viewer
ActionsHoe verloopt een plaveiselcelcarcinoombehandeling?
Bij uw behandeling is een zijn verschillende specialisten betrokken. Onder meer een dermatoloog en een (plastisch) chirurg. Net als gespecialiseerde verpleegkundigen. Soms ook een KNO-arts, internist-oncoloog of een radiotherapeut. Samen met u bepalen zij de meest geschikte behandelmethode. Er zijn verschillende opties:
- Chirurgie: hierbij snijden we uw plaveiselcelcarcinoom weg. We nemen een randje van enkele millimeters gezonde huid mee, zodat we zeker weten dat we alle cellen verwijderen. Is uw tumor erg groot? Dan houden we een ruimere marge aan. Tijdens deze ingreep krijgt u een plaatselijke verdoving. Soms controleren we het weggesneden weefsel tijdens de operatie al op onrustige cellen. Als het nodig is, kunnen we dan meteen een wat groter stukje huid weghalen. Deze techniek noemen we Mohs-chirurgie.
- Radiotherapie: hierbij bestralen we het plaveiselcelcarcinoom. Deze bestraling is vrij oppervlakkig, omdat we alleen uw huid bestralen. U krijgt deze behandeling bij de Radiotherapiegroep in Apeldoorn of Deventer. Is uw tumor kleiner dan 2 centimeter in doorsnede? En maximaal 5 millimeter diep? Dan is bestraling met Esteya bij de Radiotherapiegroep een optie. Omliggende weefsels worden dan bijna niet bestraald. De bestraling duurt kort, is pijnloos en u houdt er geen littekens aan over.
- Fotodynamische therapie: hierbij smeren we uw tumor in met zalf die kwaadaardige cellen gevoelig maakt voor licht. Daarna neemt u plaats bij een speciale lamp die ervoor zorgt dat deze cellen afsterven. Deze behandeling kan pijnlijk zijn en is met name geschikt voor oppervlakkige plaveiselcelcarcinomen. U houdt er geen littekens aan over.
- Cryotherapie: hierbij schrapen we het plaveiselcelcarcinoom weg met een scherp instrument. Daarna bevriezen we de tumor.
- Curettage: hierbij schrapen we het plaveiselcelcarcinoom weg met een scherp instrument. Daarna branden we de tumor weg.
- Imiquimod crème: deze crème stimuleert plaatselijk in de huid het afweersysteem. Uw lichaam ruimt hierdoor het plaveiselcelcarcinoom op. U brengt de crème 5 keer per week aan, 6 weken lang. U kunt er een geïrriteerde huid van krijgen. De behandeling is alleen geschikt bij oppervlakkige plaveiselcelcarcinomen.
Een plaveiselcelcarcinoom kan uitzaaien naar de lymfeklieren of andere delen van uw lichaam. Het risico hierop is het grootst wanneer u flinke plaveiselcelcarcinomen heeft op uw oren of lippen. Soms kan het nodig zijn dat u naast een operatie ook radiotherapie of chemotherapie krijgt. Een plaveiselcelcarcinoom is niet altijd te genezen.
Na de behandeling
Na de behandeling komt u 5 jaar lang regelmatig op controle. Daarbij controleren we de plaats waar uw plaveiselcelcarcinoom zat. En ook de rest van uw lichaam om te kijken of er geen nieuwe plaveiselcelcarcinomen bij gekomen zijn.
Het is belangrijk om zelf uw huid goed in de gaten te houden. In sommige gevallen keert een plaveiselcelcarcinoom namelijk terug. Denkt u dat u een nieuw of terugkerend plaveiselcelcarcinoom heeft? Of zijn uw lymfeklieren opgezet? Neem dan contact op met uw arts. Zorg er ook voor dat u uw huid beschermt tegen zonlicht.
Web Content Viewer
ActionsMeer weten over plaveiselcelcarcinoom?
Op de website van de Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie vindt u meer informatie over de behandeling van basaalcelcarcinomen. Of kijk op de website kanker.nl.