Operatie bij de kaakchirurg | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Operatie bij de kaakchirurg

Een kaakchirurg voert alle zware behandelingen uit die met uw tanden, tandvlees en kaken te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van een hardnekkige verstandskies, het plaatsen van een kaakimplantaat om een kroon of klikgebit op vast te maken of een wortelpuntbehandeling.

U krijgt alleen een afspraak na verwijzing van de tandarts.

Hoe verloopt een operatie bij de kaakchirurg

Iedere operatie is natuurlijk anders, maar we doorlopen altijd een aantal vaste stappen:

  • Aanmelden: u meldt u bij de polikliniek kaakchirurgie met uw verwijsbrief.
  • Controle: de chirurg maakt meestal een röntgenfoto en kijkt naar de staat van uw gebit en tandvlees.
  • Verdoving: u krijgt een plaatselijke verdoving via een spuitje. Het duurt even voordat die is ingewerkt en we controleren altijd of u genoeg bent verdoofd voordat de behandeling begint.
  • Desinfecteren: er leven veel bacteriën in de mond. Om infectie te voorkomen, maken we de huid rondom de mond helemaal schoon. De assistent dekt uw gezicht helemaal af met een doek waar alleen uw mond nog door komt, zodat we steriel kunnen werken. Operatie: meestal moet de kaakchirurg uw tandvlees een beetje openmaken, bijvoorbeeld om in het kaakbot te kunnen boren. Meestal maken we de wond weer dicht met hechtingen die vanzelf oplossen. Zo niet, dan laten we u dat weten. Nazorg: als het bloeden nog niet gestopt is krijgt u een tampon in uw mond om de wond dicht te houden. Deze wordt pas op een vervolgafspraak op de polikliniek verwijderd. Als u in plaats van een tampon een gaasje op de wond krijgt (waarmee u op de wond bijt) mag u deze zelf na een half uurtje uitdoen.
  • Na de bandeling: u krijgt pijnstillers mee naar huis omdat uw mond nog best pijn kan doen nadat de verdoving is uitgewerkt. Neem deze pijnstillers in vóórdat u weer pijn kunt voelen. Ook kan uw wang, lip of kin opzwellen na een operatie bij de kaakchirurg. Koelen met een icepack kan dan helpen.
Complementary Content
${loading}
Scroll