Kaakimplantaten voor klikgebit – Behandelingen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Kaakimplantaten voor klikgebit

Uw kunstgebit heeft houvast nodig. Als u geen tanden meer heeft, krijgen uw kaken een andere vorm. Met een smallere of dunnere kaak, past uw kunstgebit niet meer goed. De tandarts of prothesemaker verwijst u dan door naar de kaakchirurg om implantaten te plaatsen in uw tandvlees. Daardoor verandert uw kaak niet verder van vorm.

Ook kunt u met implantaten een klikgebit nemen. De implantaten zien eruit als een schroef van ongeveer 4 millimeter breed en tussen de 2 en 12 millimeter lang. Het kan zijn dat er niet meer genoeg bot in de kaken zit. Dan krijgt u eerst een afspraak voor botopbouw.

Hoe verloopt de plaatsing van kaakimplantaten?

  • De kaakchirurg onderzoekt uw tandvlees en maakt röntgenfoto’s van uw bovenkaak en/of onderkaak. Daarop kunnen we zien wat de hoogte en dikte van uw bot is, en hoeveel bot er tussen de neusbijholte en uw mond zit.
  • In een bovenkaak zonder tanden zetten we maximaal 6 implantaten, in de onderkaak maximaal 4.
  • U kunt, als u erg nerveus bent voor de behandeling, onder narcose maar wij raden meestal een plaatselijke verdoving aan. Dan hoeft u namelijk niet in het ziekenhuis te blijven na de behandeling.
  • Tijdens de operatie maakt de chirurg sneetjes in het tandvlees op de plek waar de implantaten komen en boort gaatjes in de kaak. Hierin schroeft de chirurg de implantaten. Deze hebben dan nog een dopje dat we er pas afhalen als uw tandvlees helemaal hersteld is. We hechten het tandvlees met oploshechtingen en u krijgt pijnstillers mee naar huis.

Waar moet u op letten na de behandeling?

De eerste dagen na de operatie moet u een aantal keer per dag uw mond spoelen met een voorgeschreven mondspoelmiddel. Uw wang, kin en lippen kunnen opzwellen. Dit is normaal en gaat vanzelf weer over. Als het niet te pijnlijk is, mag u na een week gewoon uw kunstgebit dragen. Eet de eerste 2 weken alleen eten dat heel zacht is en makkelijk te kauwen en rook niet. Na 2 weken komt u op de eerste controle bij de kaakchirurg voor nieuwe röntgenfoto’s. Eventueel passen we uw kunstgebit aan. Uw tweede bezoek is na 10 tot 12 weken. Tijdens dit bezoek maken we opnieuw foto’s en controleren we of de implantaten goed zijn vastgegroeid. Als dit zo is maakt de arts het tandvlees op de plek van de implantaten open om de dopjes te verwijderen. Hierop komen dan hogere opzetstukjes. Eén week na deze afspraak kunt u naar de prothesemaker om een klikgebit te laten maken. Dit regelt u verder zelf. Wel zien wij graag hoe het uiteindelijke resultaat is geworden. U kunt hiervoor langskomen op de polikliniek zonder afspraak.

Complementary Content
${loading}
Scroll