Web Content Viewer
ActionsOmgekeerde schouderprothese
U krijgt een kunstschouder als uw schouder bij het bewegen veel pijn doet door slijtage van het kraakbeen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een ziekte, zoals reuma of een ongeval. Er zijn 4 type kunstschouders:
Web Content Viewer
Actions- De resurfacing schouderprothese
- De omgekeerde schouderprothese
- De hemi schouderprothese
- De totale schouderprothese
Hieronder leggen we u meer uit over het plaatsen van een omgekeerde schouderprothese.
Bij een omgekeerde kunstschouder maken we van de schouderkop een kommetje (op een steel) en vanhet kommetje maken we een bol. We doen dat als uw schoudergewricht ernstig is versleten en het kapsel eromheen is gescheurd. De mogelijkheden van deze techniek is beperkt. Daarom voeren we deze operatie meestal alleen uit bij patiënten ouder dan 65 jaar. Onder 65 jaar kiezen we eerder voor een schouderprothese met een grote kop die op het kommetje en op het dak van de schouder (acromion) steunt.
Hoe verloopt het plaatsen van een omgekeerde schouderprothese?
Vooraf maken we een 3D-model van uw schouder. We kunnen u dan nog preciezer opereren. U krijgt een volledige narcose. Soms verdoven we ook uw arm tegen pijn na de operatie. De operatie duurt 1 tot 1,5 uur. Na 2 tot 3 dagen kunt u naar huis.
Hoe verloopt de revalidatie na het plaatsen van omgekeerde schouderprothese?
Na de operatie krijgt u een immobilizer. Dat is een soort mitella, waarmee we uw arm vastzetten tegen uw lichaam. De immobilizer mag na 6 weken weer af. U krijgt pijnstilling. Na een week begint u met fysiotherapie. Het herstel duurt meestal 6 tot 9 maanden.
Web Content Viewer
ActionsPatiëntenfolders over omgekeerde schouderprothese
In onze patiëntenfolders leest u uitgebreide informatie.