Melanoombehandeling – Behandelingen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Melanoombehandeling

Een melanoom is een vorm van huidkanker. Het kan overal ontstaan en verspreidt zich soms snel naar andere delen van het lichaam. Een melanoom kan ook voortkomen uit een bestaande moedervlek.

Om verdere uitzaaiing te voorkomen, verwijderen we het melanoom of de vergrote lymfeklieren met eventuele uitzaaiingen. We zetten bij een melanoombehandeling verschillende specialisten in. Uw behandeld arts stelt in overleg met u en met de andere zorgverleners een behandelplan op.

Hoe verwijderen we een melanoom?

We verwijderen een melanoom bij voorkeur met een operatie. Dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. Bij de operatie zijn meestal een dermatoloog en (plastisch) chirurg betrokken. Na het verwijderen van de kwaadaardige plek, onderzoekt de dermatoloog het melanoom onder de microscoop. Als we de precieze dikte weten, volgt een tweede operatie. We halen voor de zekerheid nogmaals een stuk huid weg rondom het litteken waar het melanoom in eerste instantie is verwijderd. We onderzoeken dit operatieweefsel vervolgens weer, om te controleren of we het melanoom volledig verwijderd hebben.

Hoe onderzoeken we of u uitzaaiingen heeft?

Is het melanoom uitgezaaid naar uw lymfeklieren, dan moeten we deze ook verwijderen. Om te controleren of u uitzaaiingen heeft, spuiten we een kleurstof in uw huid op de plek waar we het melanoom hebben weggehaald. Hiermee sporen we de schildwachtklier op. Dit is de eerstelymfeklier waarheen kankercellen uitzaaien. We halen deze klier weg, en onderzoeken deze onder de microscoop.
Als we hier geen kwaadaardige cellen zien, is de kans op uitzaaiingen naar de andere lymfeklieren zeer klein. Als we wel uitzaaiingen vinden in de schildwachtklier, moeten we alle lymfeklieren in de directe omgeving verwijderen. Voor de behandeling van uitzaaiingen in andere plaatsen dan de lymfeklieren (bijvoorbeeld via het bloed in organen zoals lever en longen) kunt u kiezen voor chemotherapie, immunotherapie of radiotherapie. Dit is afhankelijk van de
plaats en de uitgebreidheid van de uitzaaiing.

Hoe verloopt de nabehandeling?

  • Is er bij u een dunne melanoom verwijderd met een dikte van minder dan 1 mm? Dan adviseren wij u om nog 1 keer op controlebezoek te komen. Het liefst 1 tot 3 maanden na de operatie. Daarna zijn er verdere controles mogelijk, in overleg. Bij melanomen dikker dan 1mm zijn controles over een periode van enkele jaren nodig.
  • Blijf goed op uw huid letten, ook al is het melanoom volledig verwijderd. Een vreemd plekje of een veranderende moedervlek kan een teken zijn dat er opnieuw een melanoom ontstaat. Let ook op vergroting van lymfeklieren. Vermijd overmatige blootstelling aan zonlicht en voorkom dat u verbrandt.
Complementary Content
${loading}
Scroll