Endometriose onderzoek | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Endometriose onderzoek

Op basis van uw klachten kan uw arts denken aan endometriose. Er zijn verschillende onderzoeken om endometriose vast te stellen:

Hoe verloopt een gynaecologisch onderzoek om endometriose vast te stellen?

Bij een gynaecologisch onderzoek kijkt en voelt uw arts in uw schede. We noemen dit ook wel een inwendig onderzoek. Uw arts gebruikt een spreider (ook wel speculum of eendenbek genoemd) om de schede open te houden. Tijdens het onderzoek probeert uw arts de endometrioseplekken te zien of te voelen. Dat lukt soms bij endometrioseplekken achter de baarmoedermond, tussen de baarmoeder en de endeldarm en aan de banden van de baarmoeder. Ook een vergrote eierstok kan uw arts ontdekken tijdens dit onderzoek. Soms doet de gynaecoloog een rectaal toucher: dit is een inwendig onderzoek met een vinger in uw anus. Uw arts kan zo endometrioseplekken voelen tussen de endeldarm en baarmoeder. Het onderzoek is meestal niet pijnlijk, maar sommige vrouwen vinden het wel vervelend. Bespreek dit van tevoren met uw gynaecoloog. Bent u ongesteld op de dag van het inwendig onderzoek? Dan hoeft u de afspraak niet af te zeggen. Endometriose is namelijk het best te onderzoeken en beoordelen tijdens de menstruatie.

Hoe verloopt een echoscopisch onderzoek om endometriose vast te stellen?

Doorgaans maakt ook een echoscopisch onderzoek deel uit van het gynaecologisch onderzoek. Tijdens dit onderzoek brengt de gynaecoloog een dun en langwerpig echo-apparaat een klein stukje in uw vagina. Uw baarmoeder en eierstokken zijn zo te zien. Net als endometriose in uw eierstokken. Lichte endometriose is niet te zien bij een inwendig echoscopisch onderzoek.

Hoe verloopt bloedonderzoek bij endometriose?

Bloedonderzoek is niet bedoeld om endometriose vast te stellen. Als we weten dat u endometriose heeft, kan bloedonderzoek wel laten zien hoe actief de endometriose is. Bij endometriose kan de bezinking van uw bloed verhoogd zijn. Dat komt door de ontsteking die endometriose kan veroorzaken. Ook kan de bloedwaarde CA-125 verhoogd zijn. Deze stof geeft aan hoe ernstig uw eierstok en/of uw buikvlies geprikkeld zijn.

Hoe verloopt een MRI-scan om diep ingroeiende endometriose vast te stellen?

Als er een vermoeden bestaat op diep ingroeiende endometriose, kan de gynaecoloog een MRI-scan aanvragen van het betreffende deel van uw lichaam, meestal de buik. Een MRI-scan wordt uitgevoerd op de afdeling radiologie, bij voorkeur tijdens uw menstruatie. U krijgt via een infuusnaaldje in de hand of arm contrastvloeistof toegediend. U ligt gedurende enige tijd in een smalle buis, die via geluidsgolven beelden maakt van de binnenzijde van uw lichaam. Het onderzoek is pijnlijk en niet schadelijk. Het is belangrijk dat u goed stil blijft liggen tijdens het onderzoek.

Hoe verloopt een kijkoperatie om endometriose vast te stellen?

De gynaecoloog kan een kijkoperatie adviseren. Dit noemen we ook wel een laparoscopische operatie. Tijdens dit onderzoek kijkt de arts, via kleine openingen in uw buikwand met een camera en hulpinstrumenten, rond in uw buikholte. Soms verwijdert de arts oppervlakkige endometriose direct of neemt de arts een stukje weefsel af. Dit heet een biopt. Het biopt gaat naar het laboratorium voor verder onderzoek.

De uitslag

Uw arts kan u meteen vertellen wat er te zien was bij het gynaecologisch onderzoek of het echoscopisch onderzoek. De uitslag van het bloedonderzoek en van een MRI-scan is na 1 week bekend en de resultaten van het laparoscopisch weefselonderzoek na 2 weken. Al deze uitslagen bespreekt de arts met u. Als het nodig is, maakt u samen een behandelplan.

Complementary Content
${loading}
Scroll