Gynaecologisch onderzoek | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Gynaecologisch onderzoek

Bij algemeen gynaecologisch onderzoek beoordeelt uw gynaecoloog de vorm en ontwikkeling van uw geslachtsorganen. Het doel is om de oorzaak van uw klachten te ontdekken of om het verloop van bepaalde klachten of behandelingen te controleren. 

Meestal begint het onderzoek met uitwendig onderzoek. De arts kijkt naar de vorm en ontwikkeling van uw vagina. Vaak volgt daarna inwendig onderzoek. De gynaecoloog kijkt en voelt om informatie te verzamelen over de baarmoedermond, de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken.

Hoe verloopt gynaecologisch onderzoek?

Voor dit onderzoek ligt u in een speciale onderzoeksstoel. De onderzoeken kunnen wat onconfortabel zijn, maar doen normaal gesproken geen pijn. 

Uitwendig onderzoek

Uw gynaecoloog voelt aan uw buik en bekijkt de uitwendige geslachtsorganen: de huid rond de vagina, de vorm en ontwikkeling van de schaamlippen en de clitoris. Ook let de gynaecoloog op kleur, de beharing en eventuele zwellingen of afwijkingen.

Inwendig onderzoek algemeen

Voor inwendig onderzoek bekijkt de gynaecoloog met behulp van de spreider de vagina en de baarmoedermond. Soms is een uitstrijkje of het verzamelen van wat lichaamsmateriaal nodig voor een kweek. Dit doen we om lichaamscellen in het laboratorium te kunnen onderzoeken.

Om de dieper liggende inwendige geslachtsorganen (baarmoeder, eileiders, eierstokken) te controleren, brengt de gynaecoloog een of twee vingers in de vagina. Dit heet in medische termen een vaginaal toucher.

Inwendig onderzoek met echo

Na een inwendige onderzoek maakt de gynaecoloog meestal nog een inwendige echo, om de eierstokken en de baarmoeder in beeld te krijgen. Een echo is een onderzoekstechniek die werkt met geluidsgolven. Een apparaat zet de geluidsgolven om in beelden. Daardoor kan de arts zien hoe de organen en weefsels in uw buik liggen en of er misschien afwijkingen zichtbaar zijn. 

De uitslag

Zodra alle uitslagen bekend zijn, bespreekt de gynaecoloog de uitkomsten met u.

Complementary Content
${loading}
Scroll