Basaalcelcarcinoombehandeling – Behandelingen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Basaalcelcarcinoom

Heeft u een basaalcelcarcinoom? Bij de behandeling ervan willen we altijd het gezwel volledig verwijderen, waardoor de kans op terugkeer zo klein mogelijk is. En we willen het mooiste cosmetische eindresultaat. 

Hoe verloopt een basaalcelcarcinoombehandeling?

Bij uw behandeling is een multidisciplinair team betrokken. In dit team zitten onder meer een dermatoloog, een (plastisch) chirurg en gespecialiseerde verpleegkundigen. Samen met u bepalen zij de meest geschikte behandelmethode. Er zijn verschillende opties:

 • Chirurgie:
  Dit is de meest effectieve behandeling van basaalcelcarcinomen. Hierbij snijden we uw basaalcelcarcinoom weg. We nemen een randje van enkele millimeters gezonde huid mee, zodat we zeker weten dat we alle cellen verwijderen. Is uw tumor erg groot? Dan houden we een ruimere marge aan. Tijdens deze ingreep krijgt u een plaatselijke verdoving. Soms controleren we het weggesneden weefsel tijdens de operatie al op onrustige cellen. Als het nodig is, kunnen we dan meteen een wat groter stukje huid weghalen. Deze techniek noemen we Mohs-chirurgie.
 • Radiotherapie:
  Hierbij bestralen we het basaalcelcarcinoom. Deze bestraling is vrij oppervlakkig, omdat we alleen uw huid bestralen. U komt hiervoor een aantal keren naar het ziekenhuis. Soms zetten we deze techniek in bij basaalcelcarcinomen in het gezicht en op of rond uw oor. Is uw tumor kleiner dan 2 centimeter in doorsnede? En maximaal 5 millimeter diep? Dan is bestraling met Esteya bij de Radiotherapiegroep een optie. Omliggende weefsels worden dan bijna niet bestraald. De bestraling duurt kort, is pijnloos en u houdt er geen littekens aan over. 
 • Fotodynamische therapie:
  Hierbij smeren we uw tumor in met zalf die kwaadaardige cellen gevoelig maakt voor licht. Daarna neemt u plaats bij een speciale lamp die ervoor zorgt dat deze cellen afsterven. Deze behandeling kan pijnlijk zijn en is met name geschikt voor oppervlakkige basaalcelcarcinomen. U houdt er geen littekens aan over.
 • Cryotherapie:
  Hierbij schrapen we het basaalcelcarcinoom weg met een scherp instrument. Daarna bevriezen we de tumor.
 • Curettage:
  Hierbij schrapen we het basaalcelcarcinoom weg met een scherp instrument. Daarna branden we de tumor weg. 
 • Imiquimod crème:
  Deze crème stimuleert plaatselijk in de huid het afweersysteem. Uw lichaam ruimt hierdoor het basaalcelcarcinoom op. U brengt de crème 5 keer per week aan, 6 weken lang. U kunt er een geïrriteerde huid van krijgen. De behandeling is alleen geschikt bij oppervlakkige basaalcelcarcinomen.


Na de behandeling

Na de behandeling komt u op controle. Daarna is het belangrijk om uw huid goed in de gaten te houden. In sommige gevallen keert een basaalcelcarcinoom namelijk terug. Denkt u dat u een nieuw of terugkerend basaalcelcarcinoom heeft? Neem dan contact op met uw arts. Zorg er ook voor dat u uw huid beschermt tegen zonlicht.


Complementary Content
${loading}
Scroll