Uw geneesmiddelengebruik | Gelre ziekenhuizen
alert
Openingstijden en bezoektijden Hemelvaart en Pinksteren 2024

Voor meer informatie over openingstijden en bezoektijden tijdens Hemelvaart en Pinksteren: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Uw geneesmiddelengebruik

Wordt u binnenkort opgenomen in Gelre ziekenhuizen? Hieronder vindt u informatie over het gebruik van geneesmiddelen bij opname in het ziekenhuis.

Geneesmiddelen die u thuis gebruikt

In sommige gevallen gebruikt u thuis al geneesmiddelen. Het is belangrijk dat nieuwe geneesmiddelen die u in het ziekenhuis krijgt goed aansluiten op uw bestaande geneesmiddelen. Daarom vragen wij u een aantal dingen:

  • Neem een actueel medicatieoverzicht van uw apotheek mee naar het ziekenhuis. Vraag uw apotheek vóór uw bezoek aan het ziekenhuis om deze lijst met geneesmiddelen die u gebruikt. Neem dit medicatieoverzicht vervolgens mee naar het ziekenhuis.
  • Neem alle geneesmiddelen die u gebruikt mee naar het ziekenhuis in de originele verpakking.

Uitwisseling medicatiegegevens

Bij uw opname vraagt Gelre ziekenhuizen indien nodig uw medicatiegegevens op bij uw openbare apotheek via het LSP als u daarvoor toestemming heeft gegeven. Wilt u niet dat (delen van) uw medicatiegegevens worden uitgewisseld? Dan kunt u dit telefonisch doorgeven aan de Gelre apotheek of aan uw openbare apotheek. Let op: dit kan gevolgen hebben voor het correct voorschrijven van uw medicatie. Daarvoor bent u dan zelf verantwoordelijk.

U kunt de toestemming voor uitwisselen van medicatiegegevens tussen Gelre ziekenhuizen en de apotheek ook geven op uw patiëntenportaal MijnGelre bij Mijn gegevens > Toestemmingen > Uw toestemmingen > Gegevensuitwisseling.

Geneesmiddelen in het ziekenhuis

Het ziekenhuis hanteert zijn eigen assortiment geneesmiddelen. Dat zijn vaak per stuk verpakte geneesmiddelen. Bovendien kan het gebeuren dat het ziekenhuis een alternatief heeft voor de geneesmiddelen die u thuis gebruikt. Deze zijn ten minste gelijkwaardig in werking en veiligheid aan uw eigen geneesmiddelen.

Heeft u vragen over het geneesmiddel of de verpakking? Vraag dan gerust of dit echt het juiste geneesmiddel is voor u. Zo werken we samen aan veilige zorg. Sommige geneesmiddelen die u thuis gebruikt, kunt u in het ziekenhuis blijven gebruiken. Bijvoorbeeld inhalatiegeneesmiddelen of insuline. Als deze op zijn, krijgt u nieuwe middelen via de Gelre apotheek.

Tijdstippen toedienen geneesmiddelen

In het ziekenhuis zijn vaste tijden voor het toedienen van geneesmiddelen. Deze zijn zoveel mogelijk gelijk aan wat u thuis gewend bent, maar worden soms aangepast als dit beter is voor de werking van uw geneesmiddel.
Er zijn bijvoorbeeld geneesmiddelen die het beste werken als u ze 's avonds inneemt. Er zijn ook geneesmiddelen die 24 uur per dag kunnen worden ingenomen, die krijgt u dan 's ochtends.
Uiteraard houdt uw arts rekening met geneesmiddelen die u tegelijkertijd moet innemen en met geneesmiddelen die u vóór of juist tijdens de maaltijd moet innemen.

Geneesmiddelen na uw ontslag

Uw behandelend arts stelt vast welke geneesmiddelen u thuis moet innemen. De geneesmiddelen zijn bij ontslag uit het ziekenhuis soms anders dan voor uw opname. U kunt nieuwe geneesmiddelen hebben of het gebruik van uw oude geneesmiddelen is veranderd. U kunt geneesmiddelen ophalen bij de Gelre apotheek in de centrale hal in Apeldoorn of Zutphen of bij een andere openbare apotheek.

Soms schrijft uw arts u heel specialistische geneesmiddelen voor. Deze mogen alleen door de Gelre apotheek worden afgeleverd; een andere openbare apotheek mag dat dan niet. Deze geneesmiddelen moet u dus in het ziekenhuis bij de Gelre apotheek ophalen.

Heeft u thuis nog geneesmiddelen thuis die u niet meer hoeft in te nemen? Lever deze dan in bij de apotheek zodat ze vernietigd kunnen worden.

Complementary Content
${loading}
Scroll