Verpleegafdeling Neonatologie | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Verpleegafdeling Neonatologie

Baby’s liggen op onze verpleegafdeling Neonatologie als ze te vroeg geboren zijn, te klein zijn bij de geboorte of speciale medische zorg nodig hebben. Wij verzorgen samen met u uw kind in de couveuse, een warmtebedje of in een wieg. Met als doel dat u zo snel mogelijk samen met uw kindje naar huis kunt.

Verpleegkundige verzorgt baby in couveuse

Prikkelarme omgeving voor uw kind (ontwikkelingsgerichte zorg)

Onze zorg is gericht op ondersteuning van de ontwikkeling van het individuele kind. We noemen dat ontwikkelingsgerichte zorg. Concreet betekent dit dat we ervoor zorgen dat uw kindje zoveel mogelijk beschermd wordt tegen onnatuurlijke omgevingsprikkels. Vandaar dat het klimaat en de omgeving van onze afdeling prikkelarm is. We zorgen ervoor dat geluid, licht en temperatuur zo is ingesteld dat uw kind er geen last van heeft en zich prettig voelt.

Onze verpleegkundigen zijn speciaal getraind in ontwikkelingsgerichte zorg. De verpleegkundige is aanwezig voor u en andere gezinsleden. Zij verzorgt uw baby samen met u. Zo raakt u vertrouwd met de zorg voor uw baby. 

Gezinsgerichte zorg

Op onze afdeling werken we ook via het principe gezinsgerichte zorg. Dit betekent dat we u ondersteunen bij wat u zelf belangrijk vindt voor uw kind. Elk gezin is uniek, dus u maakt uw eigen keuzes en wij respecteren deze.

24 uur per dag bij uw baby?

Op onze afdeling vindt u 3 rooming-in kamers, waar u als ouder kunt slapen. Zo heeft u de mogelijkheid om 24 uur per dag bij uw kind te zijn en voor hem of haar te zorgen. Hierdoor zal de overgang naar huis soepeler verlopen. Houd er wel rekening mee dat als u zelf geen medische indicatie heeft, u wel eigen risico betaalt over uw verblijf in het ziekenhuis. Lees hier meer over op de pagina Zorgkosten. 

Daarnaast kunt u via onze service Babybeeld, uw baby live in de couveuse zien, via uw computer, tablet of mobiele telefoon. 

Bezoektijden

Ouders zien wij niet als bezoek en zijn dus altijd welkom. Voor anderen gelden onze bezoektijden. Bekijk onze actuele bezoektijden op de bezoektijdenpagina.

baby ligt bij de moeder op de buik

Dit is de kern van ontwikkelingsgerichte zorg

“Stel je de wereld van jullie kindje voor: je groeit en beweegt maanden in een lekker warme, beperkte ruimte. Bij elke beweging die je zelf maakt, voel je een grens: de baarmoederwand. De geluiden die je hoort zijn zachte borrelende geluiden, mama’s kloppende hart en stem en de stem van mensen die vaak bij mama zijn. Het is er donker. Als mama beweegt, word je rustig meebewogen wat je heerlijk vindt. Dan word je geboren. De wereld is vol harde geluiden. De temperatuur is anders, er is fel licht en je moet ineens zelf je ademhaling regelen en je eten verteren. Er zijn veel vreemde handen die aan je zitten en wanneer je bloot ligt weet je niet waar je eigen lichaam eindigt. Voor je kindje is de enige bekende mama en/of papa. Ze herkennen je stem, je geur en je aanraking. Dit is troostend en reduceert stress.“

Borstvoeding, de beste start

Het geven van exclusief borstvoeding gedurende het eerste half jaar wordt door de World Health Organisation (WHO) van harte aanbevolen. Als ziekenhuis stimuleren wij deze keuze. Om borstvoeding mogelijk te maken, zorgen we er voor dat u als moeder zoveel mogelijk bij uw baby kunt zijn. De neonatologieverpleegkundigen werken samen met de kraamverpleegkundigen om u hierin zo goed mogelijk te begeleiden. Op onze afdeling werken ook lactatiekundigen. Zij kunnen worden gevraagd voor advies.

Soms lukt het geven van borstvoeding niet. Of u heeft bepaalde redenen om geen borstvoeding te geven. Dan kunnen wij u ondersteunen bij het geven van flesvoeding.

Contact met Verpleegafdeling Neonatologie?

  • Ons telefoonnummer: 055 – 581 16 90 (Apeldoorn)
  • Uw looproute in ons ziekenhuis: 41 (Apeldoorn)
Complementary Content
${loading}
Scroll