Allergie polikliniek | Gelre ziekenhuizen
alert
Openingstijden en bezoektijden Hemelvaart en Pinksteren 2024

Voor meer informatie over openingstijden en bezoektijden tijdens Hemelvaart en Pinksteren: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Allergie polikliniek

Heeft u mogelijk een allergie van zowel de bovenste als onderste luchtwegen? Dan kunt u terecht bij de Allergie polikliniek van Gelre Zutphen. Daar krijgt u een afspraak met zowel een longarts als een KNO-arts. Deze samenwerking komt de behandeling van uw allergie ten goede.

Hoe onderzoeken wij of u allergisch bent en waarvoor?

Wij (longarts en KNO-arts) stellen u in ons spreekuur vragen om aanwijzingen te vinden of en waarvoor u eventueel allergisch bent. En we onderzoeken u.

 • Om precies uit te zoeken op welke stoffen u reageert, doen we een huidtest. Daarbij geven we een aantal prikjes met allergenen in de huid. Op de plaats van de prik kan roodheid en zwelling optreden. Hoewel deze huidreactie meestal na een half uur verdwenen is, kunnen na 4-24 uur opnieuw roodheid en zwelling optreden. De grootte van de rode plek is bepalend voor de ernst van allergie.
  De betrouwbaarheid van de test meten we met twee controleprikjes waarbij de huid in het ene geval niet en in het andere geval wel moet reageren. Dat doen we door een keer alleen een oplosmiddel en een keer een oplosmiddel met histamine in te spuiten.
 • Daarnaast doet zowel de longarts als de KNO-arts een lichamelijk onderzoek bij u. Dat houdt in dat de KNO-arts uw neus inspecteert met een kleine camera. Vaak wordt voor dit onderzoek de neus wijder gemaakt en verdoofd met een spray. De longarts zal naar uw longen luisteren.

Naast het aanhoren van uw klachten, de priktest en het lichamelijk onderzoek, bespreken wij de verschillende uitslagen van de voorafgaande onderzoeken met u. Dit zijn:

 • Uitslag huidtest
 • Uitslag bloedtest
 • Uitslag longfunctie-onderzoek

Hoe kunt u contact met de belangrijkste allergenen vermijden?

Bij de behandeling van uw allergie is het zeer belangrijk dat u contact met het allergeen zo veel mogelijk vermijdt. Dit is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wij adviseren u hoe u dit contact zo goed mogelijk kunt vermijden, zoals bij onderstaande stoffen:

 • Huisstofmijt
 • Graspollen
 • Huisdieren

Welke medicijnen of behandelingen schrijft uw arts voor?

Medicijnen tegen allergie zijn verdeeld in twee groepen:

 • beschermende middelen die continu gebruikt moeten worden
 • medicijnen die gebruikt worden als er al klachten van allergie zijn

Afspraak

U komt op afspraak op onze polikliniek na een verwijzing van uw (huis)arts. Uw arts verwijst u dan - natuurlijk in overleg met u – naar onze poli. Het is verstandig u goed voor te bereiden op uw afspraak.

Contact met onze Allergie-polikliniek?

door

Onze spreekuren

Ma t/m vr 8.30 - 16.30 uur
signpost

Uw looproute in ons ziekenhuis

Volg looproute 91
call

Zo bereikt u ons

Ma t/m vr 8.30 - 16.30 uur

Bel 0575 - 592 810
parking

Route en parkeren

Den Elterweg 77
7207 AE Zutphen

Complementary Content
${loading}
Scroll