Hoofdpijn en migraine | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Hoofdpijn en migraine

Veel mensen hebben af en toe hoofdpijn. Hoofdpijn is een van de meest voorkomende pijnklachten. Hoofdpijn is vaak onschuldig en van korte duur. Hoofdpijn verdwijnt meestal weer vanzelf.

Meestal kunnen mensen zelf bedenken wat de oorzaak kan zijn. Het wordt anders als u vaak hoofdpijn hebt en als de pijn hevig is. Er bestaan verschillende soorten van deze hoofdpijn, waarvan migraine en spanningshoofdpijn het meest voorkomen. Veel mensen met hevige hoofdpijn zijn bang dat er iets ernstig mis is in hun hersenen, maar dat is maar heel zelden het geval.

Wat is migraine?

Migraine bestaat uit aanvallen, waarbij u last heeft van hoofdpijn met bijverschijnselen. Naar schatting lijdt ongeveer 14% van de Nederlandse bevolking aan migraine. Migraine komt vaker voor bij vrouwen. Een migraineaanval is te verdelen in verschillende fases:

De voorfase

Dit is de aankondiging van de migraine, dit kan gepaard gaan met klachten als:

  • dorst
  • misselijkheid
  • stijve nek
  • vermoeidheid en concentratieproblemen

De aurafase

Deze fase (heeft 1/3 van de migrainepatiënten) duurt meestal korter dan een uur. Bekende klachten zijn:

  • lichtflitsen of vlekken voor de ogen zien
  • tintelingen of gevoelloosheid in uw arm of been

De hoofdpijnfase

Hierbij krijgt u de typische kloppende/bonzende hoofdpijn vaak aan één kant. Vaak wordt u ook misselijk, moet u overgeven en bent u gevoelig voor licht en geluid. De pijn wordt meestal erger bij lichamelijke inspanning. Een aanval kan 4 tot 72 uur duren.

  • de herstelfase: de hoofdpijn verdwijnt, u bent vaak nog moe.

Welke andere soorten hoofdpijn zijn er?

Naast migraine zijn er nog meer soorten hoofdpijn, zoals bv:

  • spanningshoofdpijn: hierbij heeft u een drukkende pijn, die voelt als een knellende/strakke band om uw (voor-)hoofd. U kunt ook last hebben van uw nek en schouders. Het begint geleidelijk en gaat ook geleidelijk weer weg. Het kan heel kort duren, maar ook dagen of soms weken aanhouden. De oorzaak is niet bekend.
  • clusterhoofdpijn: deze vorm van hoofdpijn is zeldzaam, maar heftig. Het komt (in groepjes) aanvallen voor met pijn aan één kant van uw hoofd, rond het oog. De pijnaanvallen gaan gepaard met een rood en/of tranend oog, loopneus en bewegingsdrang. De oorzaak is niet bekend.
  • hoofdpijn door geneesmiddelen: deze hoofdpijn ontstaat doordat u te vaak pijnstillers gebruikt voor migraine of andere vormen van hoofdpijn.

Hoe nu verder?

De neuroloog stelt de diagnose op basis van uw klachten en zo nodig aanvullend onderzoek (bv bloedonderzoek of CT/MRI scan); en bespreekt met u de behandelmogelijkheden, variërend van medicatie tot veranderingen in uw leefpatroon.


Complementary Content
${loading}
Scroll