Snelle diagnostiek bij kanker: hoe gaat dat bij Gelre ziekenhuizen?

15 January 2020

“Tegenwoordig krijgt bijna iedereen ooit in zijn leven te maken met een vorm van kanker, ofwel als patiënt of als naaste. Als je hoort dat je mogelijk kanker hebt, komt er een tijd van onzekerheid. Dan wil je zo snel mogelijk duidelijkheid. Ga ik hier aan dood of niet? Wat zijn de behandelmethoden? Wat komt er op mij af? Deze onzekere tijd wil Gelre ziekenhuizen voor de patiënt zo kort mogelijk laten zijn. Zo snel mogelijk duidelijkheid over wat er precies aan de hand is en hoe de toekomst eruit kan zien. Om dit voor elkaar te krijgen werken verschillende afdelingen in de ziekenhuislocaties in Apeldoorn en Zutphen nauw samen,” vertelt internist-oncoloog Cathrien Tromp.

vrouw krijgt borstscan

Uitslag binnen één dag bij sneldiagnostiek

Een goed voorbeeld zijn patiënten die verdacht worden van borstkanker. Zij krijgen door de sneldiagnostiek binnen één dag na verwijzing door huisarts of bevolkingsonderzoek de uitslag. De doorverwezen patiënt komt direct bij de radioloog die een diagnose stelt op basis van de röntgenfoto (mammografie) en eventueel echografie van de borst. Dankzij de nieuwste mammograaf verloopt dit onderzoek snel.
Bij een afwijkende bevinding wordt direct een weefselpunctie gedaan die op dezelfde dag door de patholoog wordt onderzocht. De patiënten krijgen diezelfde middag de voorlopige uitslag.
De dag daarna bespreekt het borstkanker behandelteam het behandelplan in het dagelijkse multidisciplinair overleg. Direct daarna wordt dit samen met de patiënt op de polikliniek besproken zodat snel de behandeling kan worden gestart die het beste bij de patiënt past.

“Het voorbeeld van de sneldiagnostiek bij borstkanker willen wij eigenlijk voor alle kankersoorten: ’s ochtends onderzoeken, ’s middags duidelijkheid wat er aan de hand is. Toch kan dit niet voor alle kankersoorten. Sommige onderzoeken hebben gewoon meer tijd nodig in de analyse of soms zijn door een uitslag van een onderzoek nog andere onderzoeken nodig,” vult Tromp aan. “Dan kost dit hele proces gemiddeld twee weken.”

Kijkje achter de schermen op wereldkankerdag 4 februari

Hoe komt een diagnose eigenlijk tot stand? En wat gebeurt er allemaal op de onderzoeksafdelingen radiologie, pathologie en het klinisch chemisch laboratorium en hoe werken zij samen? Wat is het verschil tussen alle onderzoeken in tijd en beeld? Wat zie je bij een echo wat je niet ziet op een röntgenfoto? Welke analyses kun je in het bloed doen en wat betekent een PA uitslag van de patholoog? Op wereldkankerdag 4 februari 2020 kan een kleine groep belangstellenden een blik achter de schermen krijgen bij deze onderzoeksafdelingen om antwoord te krijgen op deze vragen. Zowel om 14.00 uur als om 15.00 uur start een rondleiding van ongeveer 1 uur.

De rondleidingen zijn inmiddels volgeboekt en voor de mensen die op de wachtlijst stonden is een extra rondleiding toegevoegd. U kunt zich niet meer aanmelden, bedankt voor de belangstelling.

Wereldkankerdag

Ieder jaar wordt op Wereldkankerdag wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. In Nederland spannen vele organisaties zich in om mensen met kanker en hun naasten de zorg en ondersteuning te bieden waaraan zij behoefte hebben op het gebied van preventie, onderzoek, behandeling en psychosociale (na)zorg. Gelre ziekenhuizen doet dit vanuit het Gelre Oncologisch Centrum.

Zie ook

pathologie bespreking