Revalidatie na corona | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Revalidatie na corona

Als je flink ziek bent geweest door een virus zoals het coronavirus, kost het tijd om te herstellen. Zeker als je daarvoor ook moest worden opgenomen op de IC (Intensive Care). Maar naar verwachting herstelt het merendeel van de coronapatiënten na verloop van tijd volledig.

Revalidatie-arts Marloes Maas in gesprek met patiënt
Lees verderarrow

“Na een virus zijn mensen weken tot maanden meer moe dan normaal. Dat is bij het coronavirus ook zo”, vertelt revalidatiearts Marloes Maas. “Die vermoeidheid heeft invloed op je hele functioneren. Ook op je denkvermogen: als de batterij leeg is, is het moeilijker om je te concentreren en werkt je geheugen wat minder goed. Is iemand door het coronavirus op de IC beland, dan is de kans op vermoeidheid nog groter. Want onder mensen die op de IC gelegen hebben, komen klachten als snelle vermoeidheid en concentratieproblemen sowieso veel voor. Ze hebben veel spiermassa verloren en hun conditie is verslechterd. Het lijkt er overigens op dat de vermoeidheid die mensen na corona ervaren, niet veel verschilt van iemand die om een andere reden op de IC heeft gelegen.”

“Herstellen kost tijd en energie. Dat is heel normaal.”


Tijd en energie

“Het kan heel frustrerend zijn als de energie telkens snel op is. Maar herstellen kost nu eenmaal tijd en energie” stelt Marloes. “Als je je energie goed verdeelt, werkt aan een geleidelijke opbouw van je conditie en goed eet, ga je je geleidelijk steeds beter voelen. Ook het verlies van reuk en smaak en de longschade, die sommige coronapatiënten hebben opgelopen, lijken meestal goed te herstellen. Wel kunnen mensen klachten blijven houden als ze een bloedpropje in de hersenen hebben gehad. Dat gebeurt overigens maar bij een klein deel van de coronapatiënten.”

Zelf of met hulp

“Om te herstellen en in je leven weer te kunnen doen wat je graag wilt, zijn vier dingen belangrijk: voldoende bewegen, gezonde voeding, een goede energieverdeling én de manier waarop je met je situatie omgaat. Hoeveel geduld heb je, kun je je grenzen bewaken, lukt het om te verwerken wat er allemaal is gebeurd, maak je je veel zorgen over je herstel of over andere zaken?

De een heeft in het herstelproces geen hulp nodig, de ander kan wel wat ondersteuning gebruiken, bijvoorbeeld van een diëtist of fysiotherapeut. Gelre heeft nauw contact met Chronisch ZorgNet, een netwerk van therapeuten die zijn gespecialiseerd in bewegen en leefstijl.”

Doorverwijzing

“Is er na zes tot acht weken nog steeds geen verbetering zichtbaar, dan is het zinvol om uit te zoeken hoe dat kan. Met de huisarts kun je overleggen over een verwijzing naar het ziekenhuis, bijvoorbeeld de longarts of revalidatiearts. Ook voor mensen die tijdens de IC-opname verward (delirant) zijn geweest en last blijven houden van nare herinneringen daaraan, kan een verwijzing zinvol zijn. Bij mensen die niet of nauwelijks herstellen, werkt het ziekenhuis samen met revalidatiecentrum Klimmendaal.

Maar welke ondersteuning eventueel ook nodig is, ik verwacht dat het merendeel van de coronapatiënten na verloop van tijd hun leven weer normaal kan oppakken.”

Download hier de folder over revalidatie na corona met handige tips. En lees het ervaringsverhaal van Monique over haar herstelproces na een IC-opname vanwege corona.

Complementary Content
${loading}
Scroll