“Ze geven mij het vertrouwen dat ik op de goede weg ben” | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

“Ze geven mij het vertrouwen dat ik op de goede weg ben”

“Op 29 maart werd ik ziek. Tien dagen later werd ik opgenomen in Gelre Apeldoorn en positief getest op corona. Ik was helemaal uitgeput en had een kritiek laag zuurstofgehalte. Het was een verademing dat ik in slaap mocht worden gebracht. Na zes dagen werd ik weer wakker. Op Koningsdag ging ik met ontslag. Een dag om nooit te vergeten.”

Monique in haar eigen tuin
Lees verderarrow

“Ik werd in een rolstoel het ziekenhuis uit gereden. Het was fijn om weer thuis te zijn. Maar ik had nog heel weinig energie en mijn spieren waren hun kracht verloren. De trap moest ik op handen en voeten af en douchen deed ik zittend op een stoel. Elke dag maakte ik een wandeling en deed ik oefeningen. Met die oefeningen was ik in het ziekenhuis al begonnen. Thuis deed ik mee met het programma Gelderland in Beweging. Tussendoor rustte ik.”

Restklachten

“Na een paar weken had ik voor het eerst telefonisch contact met de revalidatiearts, dokter Maas. We bespraken mijn restklachten. Dat waren er nogal wat: nek- en schouderklachten en pijn in het achterhoofd, verlies van spierkracht, haaruitval, een rauwe keel en pijn bij het slikken, vermoeidheid, concentratieproblemen en een haperend geheugen. Dokter Maas vroeg wat ik nodig had om te herstellen en stelde voor om te starten met manuele therapie voor mijn nek en schouders. Ook begon ik met een fysiotherapeutisch programma, waarbij ik dagelijks oefeningen via een app krijg. Met die app houd ik ook de vooruitgang bij. Een diëtist helpt me om voldoende eiwitten binnen te krijgen, maar niet te veel aan te komen. En over een tijdje begin ik met ergotherapie.”

“De nasleep van corona heeft een grote impact op je dagelijks leven”

Vertrouwen

“Ook mijn man was besmet met het coronavirus. Twee dagen na mij werd hij ziek. Gelukkig kon hij thuis uitzieken. Sinds kort is hij weer gedeeltelijk aan het werk.

Ook met mij gaat het - in kleine stapjes - steeds beter. Ik vertrouw erop dat ik over een tijdje weer kan fietsen, autorijden, boodschappen doen, koken, tuinieren en werken. Het is fijn dat ik in dit proces altijd contact kan opnemen met mijn contactpersoon van de IC-nazorg. En dat ik begeleiding krijg van de revalidatiearts. Die neemt de tijd voor mij, geeft uitleg en zet therapieën in gang. Ook zoekt ze van de restklachten uit of het alleen wat tijd nodig heeft of dat er iets anders aan de hand is. Het is voor mij heel geruststellend om te weten dat er geen blijvende schade is. Het komt allemaal wel weer goed.”

Positief

“Ik heb al twee keer eerder een revalidatietraject doorlopen. Dus ik weet hoe lang het duurt voor je je kracht en conditie weer terug hebt. Ik bekijk het per dag en voel me dankbaar voor de ondersteuning vanuit het ziekenhuis. De inzet en betrokkenheid van de zorgmedewerkers, de nazorg, de korte lijntjes: dat helpt bij het herstellen. Verder moet ik nu gewoon geduld hebben. Op een dag ben ik weer zoals voordat ik het coronavirus kreeg.”

Lees hier het verhaal van onze revalidatie-arts Marloes Maas over de impact van het coronavirus en tips om te herstellen.


Complementary Content
${loading}
Scroll