Focuskliniek Chirurgie: "De patient is sneller aan de beurt" | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Focuskliniek Chirurgie: "De patient is sneller aan de beurt"

Op maandag en woensdag staat een operatiekamer in het Gelre Ziekenhuis in Zutphen, volledig in het teken van galblaas- en liesbreukoperaties. En dat is niet voor niets. “Galblazen en liesbreuken zijn de meest voorkomende ingrepen”, legt chirurg Harm Willem Palamba uit. “Met als gevolg dat patiënten vaak lang moeten wachten tot ze aan de beurt zijn. Met de focuskliniek verkorten we de wachtlijsten en verbeteren we de service aan patiënten.”  

Profielfoto van dokter Harm Willem Palamba

“De naam focuskliniek zegt het eigenlijk al”, vertelt Harm Willem. “Door de focus volledig te leggen op deze twee operaties, werken we sneller en efficiënter. Hoe dat komt? We hoeven de operatiekamer niet na elke operatie om te bouwen. ’s Morgens wordt de boel klaargezet, apparatuur op een bepaalde manier opgesteld en alles opgestart zodat we aan één stuk kunnen doorwerken. Daarnaast werken we met een vast en zeer goed op elkaar ingespeeld team. Zo doen we maar liefst twee operaties per dag meer dan voorheen. De patiënt wint, want die is sneller aan de beurt. We zien de wachttijd dan ook steeds verder teruglopen.”

Geschikt/niet geschikt

De chirurg legt uit: “De patiënt komt – na een verwijzing door de huisarts – eerst op de poli. Hier vindt de intake plaats en beoordelen we of hij of zij geschikt is voor de focuskliniek. Die is er namelijk alleen voor mensen die géén onderliggende problemen hebben of andere complicaties. Na de poli-afspraak krijgt de patiënt nog een telefonische afspraak met de anesthesist. Een galblaas is altijd onder volledige narcose, bij een liesbreuk kan de patiënt kiezen tussen narcose of een ruggenprik, afhankelijk of het om een kijk- of open operatie gaat. Na de afspraak met de anesthesist volgt binnen enkele weken een oproep.

Strakke planning en organisatie

“Bij een focuskliniek gaat het altijd om eenvoudige aandoeningen die in een bepaalde tijd te verhelpen zijn”, benadrukt Harm Willem. “Het uitgangspunt is dat je dankzij strakke planning en organisatie per dag meer kunt doen, meer tempo kunt maken. Voorwaarde is dan wel dat het hele proces van opname, operatie en ontslag gesmeerd verloopt. Ik durf wel te stellen dat het ontzettend goed gaat. Mijn collega’s en ik, en ook de patiënten, zijn tevreden. Tegelijkertijd zien we nog volop mogelijkheden om het proces nog sneller en nog beter te maken. Waar we uiteindelijk naar toe willen, is dat het consult en de ingreep op dezelfde dag plaatsvinden zodat de patiënt nog maar één keer naar het ziekenhuis hoeft te komen.”

Technieken verfijnen

Wat betekent het operatiestraatje voor de chirurg zelf? Is het niet saai, de hele dag dezelfde operatie doen? “Het zou saai zijn als we dit vijf dagen in de week zouden doen, maar het is maar twee dagen. Op andere dagen doen we de complexere operaties. Ik vind de afwisseling heel prettig. Het is fijn dat alles zo strak is georganiseerd, je kunt goed doorwerken en meer patiënten behandelen. Het grote voordeel is bovendien dat we steeds meer expertise opbouwen en de technieken steeds verder verfijnen. Best wel logisch, als je iets vaker doet, word je er steeds beter in.”

Benieuwd naar een ervaring van een patiënt bij de focuskliniek? Lees hier het verhaal van Albert de Weerd.

Complementary Content
${loading}
Scroll