“Een paar dagen na de ingreep was ik alweer aan het werk” | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

“Een paar dagen na de ingreep was ik alweer aan het werk”

Al in december vorig jaar voelde Albert de Weerd een pijnlijke zwelling in zijn lies. “Ik wist dat het niet deugde, maar vanwege persoonlijke omstandigheden, ben ik pas in maart naar de huisarts gegaan. Die wist meteen te vertellen dat het om een liesbreuk ging en verwees me door naar het Gelre ziekenhuis in Zutphen. Hier ben ik vrij snel en goed geholpen. Al een paar dagen na de operatie, kon ik weer aan het werk.”

Albert de Weerd bij zijn fiets op vakantie

Tijdens de eerste afspraak in het ziekenhuis, op de poli Chirurgie, bevestigt de arts de diagnose van de huisarts. “Na wat onderzoeken en controles, kreeg ik uitleg over de operatie”, vertelt Albert. “Bij een liesbreuk wordt een matje geplaatst om de buikwand te verstevigen. Dat kan op twee manieren; via een kijk- of open operatie. De arts heeft de voor- en nadelen van beide typen ingrepen goed uitgelegd. Ik heb gekozen voor een open operatie, vooral omdat deze chirurg alleen die operatie uitvoerde. De arts vertelde me ook dat deze ingrepen geclusterd plaatsvinden in de Gelre focuskliniek Chirurgie in Zutphen en dat ik op de dag van de operatie ’s avonds alweer naar huis zou mogen.”

Kijkoperatie

Precies twee weken na zijn afspraak krijgt Albert een telefoontje van een andere chirurg. “De arts heeft alles opnieuw met me doorgenomen, ook de kijkoperatie kwam opnieuw ter sprake. Tijdens dat gesprek heb ik besloten om in plaats van een open operatie toch voor een kijkoperatie te kiezen. Vanwege slechte ervaringen in het verleden wilde ik in elk geval geen ruggenprik maar volledige narcose. Een dag later belde de anesthesist en hebben we alles rondom narcose en pijnstilling besproken en hoe ik me op de operatie moest voorbereiden. Zo slik ik bijvoorbeeld bloedverdunners waar ik twee dagen voor de operatie mee moest stoppen.” Op 31 mei was Albert aan de beurt. “Ik heb daar zelf voor gebeld, want ik wilde het graag voor de zomervakantie achter de rug hebben. Gelukkig is dat gelukt. Om half 12 ’s ochtends heb ik me nuchter gemeld. Een verpleegkundige deed de intake, enkele controles en bereidde me voor op de operatie. Dr. Palamba kwam nog even langs. Ook kreeg ik een foldertje met informatie over wat een liesbreuk is, hoe de behandeling eruitziet en waar ik na de ingreep op moet letten. Belangrijkste tip: goed naar je lichaam luisteren en het niet overdrijven.”

Ontspannen

Op de operatiedag zelf kijkt Albert positief terug. “Het liep allemaal als een trein. Eigenlijk was het heel ontspannen allemaal, met nog een leuk gesprek met de arts over wielrennen, een sport die we beiden beoefenen, en waardoor we de tijd bijna uit het oog verloren. De ingreep is goed gegaan. Op de uitslaapkamer zijn nog wat controles gedaan en kreeg ik iets te eten en drinken want ik had trek. Om een uur of acht heeft mijn dochter me opgehaald. Pijn heb ik nauwelijks gehad, dus de pijnstilling die ik had meegekregen is vrijwel ongebruikt in de tas blijven zitten. Een paar dagen later was ik zelfs alweer aan het werk. Enkele weken later kreeg ik nog een telefoontje van de chirurg die informeerde hoe ik me voelde en hoe ik terugkeek op het hele verhaal. Wat mij betreft is het allemaal heel goed en plezierig verlopen. Ik ben vooral blij dat ik nu weer helemaal pijnvrij kan functioneren.”

Lees ook het verhaal van chirurg Harm Willem Palamba die galblaas- en liesbreukoperaties uitvoert in de focuskliniek Chirurgie.

Complementary Content
${loading}
Scroll