Voorste kruisbandreconstructie – Behandelingen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
alert
Openingstijden en bezoektijden Hemelvaart en Pinksteren 2024

Voor meer informatie over openingstijden en bezoektijden tijdens Hemelvaart en Pinksteren: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Voorste kruisbandreconstructie

Bij een reconstructie van uw voorste kruisband vervangen we uw kruisband door een ‘donorpees’ uit een ander deel van uw lichaam. De voorste kruisband ligt centraal in uw knie. Hij loopt van de achterzijde van het bovenbeen naar de voorzijde van het onderbeen.

De kruisband verhindert dat uw knie naar voren schiet. Uw kruisband kan scheuren als u uw knie stevig draait of overstrekt. U hoort of voelt dan een luide 'plop' of krak. Vaak gebeurt dat tijdens het sporten.

Welke behandelingen zijn er mogelijk bij letsel aan uw kruisband?

  • U kunt ervoor kiezen om niet geopereerd te worden. Onze behandeling is er dan eerst op gericht de zwelling van de knie en uw pijn te verminderen. U krijgt een brace en ook rust en ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen voorgeschreven. Daarna start u met spierversterkende oefeningen. Onze fysiotherapeut begeleidt u daarbij.
  • Sport u veel of heeft de behandeling zonder operatie uw knie niet stabieler gemaakt, dan vervangen we uw voorste kruisband. Uw knie functioneert dan na revalidatie weer normaal. Ook verminderen we zo het risico op schade aan het kraakbeen en de meniscus in de toekomst. Er zijn 2 manieren voor een voorste kruisbandreconstructie. Bij de ‘All Inside’- methode gebruiken we een van uw hamstrings als donorpees. Bij de tweede methode gebruiken we uw patellapees. Deze pees komt vanaf de bovenbeenspier en hecht aan op het scheenbeen.

Hoe verloopt een reconstructie van uw kruisband?

  • U krijgt ruggenprik of een volledige narcose. Eerst maken we een klein sneetje in de knieholte. Via dat sneetje nemen we in dit voorbeeld een pees van de hamstring uit ( 'All Inside’ methode)
  • We bereiden de pees voor om later terug te kunnen plaatsen als voorste kruisband.
  • Ondertussen beginnen we ook met de kijkoperatie van uw knie. We inspecteren de knie en behandelen eventuele bijkomende letsels, zoals een meniscusscheur.
  • Vervolgens bereiden we uw knie voor op het plaatsten van de nieuwe voorste kruisband. Daarvoor boren we tunnels in uw boven- en onderbeen. Als de nieuwe kruisband daardoorheen is getrokken, brengen we hem op spanning. De kruisband wordt op zijn plaats gehouden met buttons.
  • De operatie duurt ongeveer 1 uur.
  • Onze fysiotherapeut test voor en na de operatie uw knie. Na de operatie revalideert u gewoon bij uw eigen fysiotherapeut, in overleg met onze fysiotherapeut en orthopedisch chirurg.
Complementary Content
${loading}
Scroll