Tympanometrie – Onderzoeken | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Tympanometrie

Het middenoor (tympano) brengt geluid van het trommelvlies over naar het slakkenhuis in uw binnenoor. Als dit niet goed gaat, willen we weten waardoor dit komt. Vaak is er onderdruk in uw middenoor of zit er vocht. Dat komt doordat uw buis van Eustachius niet goed werkt. Of soms is uw trommelvlies niet beweeglijk genoeg of zit er een gaatje in. Met tympanometrie onderzoeken we de werking van uw middenoor.

Hoe verloopt een tympanometrie

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoeksbank. Bij de meting wordt een dopje in de gehoorgang geplaatst, waarmee de gehoorgang luchtdicht wordt afgesloten. Tijdens het onderzoek hoort men een zachte bromtoon. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Meestal combineren we het onderzoek met een OAE-test.

Voorbereiding bij kinderen

  • Zorg dat uw kind of baby wakker blijft tot het onderzoek plaatsvindt. Voeding en verschonen kunt u het beste doen vlak voor het onderzoek.
  • Heeft de KNO-arts een ‘rustgevend’ tabletje voorgeschreven? Dan moet uw kind dit ongeveer 15 minuten voor het begin van het onderzoek innemen.
  • U kunt geen andere kinderen meenemen tijdens deze onderzoeken.
  • De vreemde omgeving en de elektroden kunnen uw kind wat van slag maken. Wij hebben daar alle begrip voor en doen ons best uw kind gerust te stellen. Neem eventueel een vertrouwde knuffel en/of boekje mee.

De uitslag

De arts bekijkt de resultaten van het onderzoek en bespreekt de uitslag met u tijdens een aparte afspraak.


Complementary Content
${loading}
Scroll