Spondylodese – Behandelingen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Spondylodese

Een spondylodese is een operatie waarbij we 2 of meer rugwervels vastzetten. Dat doen we als uw wervelkolom instabiel is. De wervels in uw rug hebben dan onderling onvoldoende verband met elkaar. Ze liggen dus min of meer los van elkaar.

We kunnen uw wervels zowel vanuit de buikzijde als vanuit de rugzijde vastzetten.

Hoe verloopt een spondylodese?

Of we u via de buikzijde of via de rugzijde opereren, hangt af van de voorkeur van onze chirurg en van uw situatie. De ene methode is niet beter dan de andere. Vanuit de voorzijde is het voor de chirurg lastiger de zenuwwortels te bereiken, vooral als de beknelling aan de achterzijde zit.

  • Vanuit de buikzijde
    We verwijderen eerst de tussenwervelschijf. In de vrijgekomen ruimte plaatsen we een kooitje (cage). Soms behandelen we zo meer dan één tussenwervelschijf.
  • Vanuit de rugzijde
    Deze ingreep lijkt op een hernia-operatie. Eerst schuiven we de rugspieren van de wervelboog af. Vervolgens verwijderen we gedeeltelijk de gewrichtsband tussen de wervelbogen. Zo komt de zenuwwortel vrij te liggen. Soms verwijderen we ook de tussenwervel. Daarna zetten we de wervels stevig vast met titanium blokjes, schroeven en staven. Omdat ze zo onbeweeglijk vastzitten, groeien ze weer vast. Na ongeveer 3 maanden is het vastzitten eigenlijk niet meer nodig. Toch verwijderen we de schroeven zelden of nooit.
Complementary Content
${loading}
Scroll