Plaspillen – Behandelingen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
alert
Corona

Ons laatste corona-nieuws en de meest gestelde vragen en antwoorden: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Plaspillen

Plaspillen zijn pillen die de aanmaak van urine stimuleren. Hierdoor gaat u meer plassen. Doordat u meer vocht verliest, neemt de hoeveelheid bloed af. En daardoor daalt de bloeddruk en hoeft uw hart minder kracht te gebruiken bij het pompen.

Een nadeel van plaspillen is dat u te veel kalium kunt verliezen. Spiercellen hebben juist kalium nodig voor de geleiding van elektrische prikkels. Er zijn speciale plaspillen die ervoor zorgen dat u niet te veel kalium verliest. Vaak krijgt u plaspillen in combinatie met andere medicijnen, zoals bloeddrukverlagers.

Wanneer krijgt u plaspillen?

U kunt plaspillen krijgen als u last heeft van hoge bloeddruk. U krijgt dan meestal bloeddrukverlagers in combinatie met plaspillen. Ook als u hartfalen heeft, kan uw arts u plaspillen voorschrijven.

Welke soorten plaspillen zijn er en hoe werken ze?

Er zijn drie soorten plaspillen: zwak werkende plaspillen, sterk werkende plaspillen en kaliumsparende plaspillen.

  • Zwak werkende plaspillen
    Dit zijn de meest gebruikte plaspillen. U kunt deze pillen krijgen als u last heeft van hoge bloeddruk. Zwak werkende plaspillen noemen we ook wel thiaziden.
  • Sterk werkende plaspillen
    Deze plaspillen krijgt u als u plotseling veel vocht vasthoudt. Sterk werkende plaspillen noemen we ook wel lisdiuretica.
  • Kaliumsparende plaspillen
    Deze plaspillen voeren water af, maar sparen het kalium. Als plaspil hebben ze geen sterke werking. Daarom krijgt u ze vaak voorgeschreven in combinatie met andere plaspillen.
Complementary Content
${loading}
Scroll