Plaspillen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Plaspillen

Plaspillen zijn pillen die de aanmaak van urine stimuleren. Hierdoor gaat u meer plassen. Doordat u meer vocht verliest, neemt de hoeveelheid bloed af. En daardoor daalt de bloeddruk en hoeft uw hart minder kracht te gebruiken bij het pompen.

Een nadeel van plaspillen is dat u te veel kalium kunt verliezen. Spiercellen hebben juist kalium nodig voor de geleiding van elektrische prikkels. Er zijn speciale plaspillen die ervoor zorgen dat u niet te veel kalium verliest. Vaak krijgt u plaspillen in combinatie met andere medicijnen, zoals bloeddrukverlagers.

Wanneer krijgt u plaspillen?

U kunt plaspillen krijgen als u last heeft van hoge bloeddruk. U krijgt dan meestal bloeddrukverlagers in combinatie met plaspillen. Ook als u hartfalen heeft, kan uw arts u plaspillen voorschrijven.

Welke soorten plaspillen zijn er en hoe werken ze?

Er zijn drie soorten plaspillen: zwak werkende plaspillen, sterk werkende plaspillen en kaliumsparende plaspillen.

Zwak werkende plaspillen

Dit zijn de meest gebruikte plaspillen. U kunt deze pillen krijgen als u last heeft van hoge bloeddruk. Zwak werkende plaspillen noemen we ook wel thiaziden.

Sterk werkende plaspillen

Deze plaspillen krijgt u als u plotseling veel vocht vasthoudt. Sterk werkende plaspillen noemen we ook wel lisdiuretica.

Kaliumsparende plaspillen

Deze plaspillen voeren water af, maar sparen het kalium. Als plaspil hebben ze geen sterke werking. Daarom krijgt u ze vaak voorgeschreven in combinatie met andere plaspillen.

Complementary Content
${loading}
Scroll