Pijnbestrijding bij bevallen – Behandelingen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Pijnbestrijding bij bevallen

Vlak voor en tijdens de bevalling gebeurt er veel in uw lichaam. Uw lichaam bereidt zich voor op de geboorte. U krijgt weeën, die ervoor zorgen dat de baarmoedermond en het geboortekanaal uitrekken. Zo krijgt de baby voldoende ruimte om geboren te worden.

Dit noemen we de ontsluitingsfase. Als er genoeg ontsluiting is, dan begint de uitdrijvingsfase. U krijgt nu pijn doordat de bekkenbodemspieren oprekken en er druk ontstaat op het gebied rond uw bilnaad. In deze fase mag u tijdens de weeën meepersen. Een bevalling doet altijd pijn. Hoe erg de pijn is, verschilt van vrouw tot vrouw en van bevalling tot bevalling.

Factoren die de pijn verminderen

Het is niet van tevoren te voorspellen hoe pijnlijk de bevalling zal zijn. Er zijn wel factoren die van invloed zijn op de pijn tijdens de bevalling:

 • De bevalling van het eerste kind is vaak pijnlijker dan volgende bevallingen.
 • Angst voor de bevalling of voor pijn verergert de pijn vaak.
 • Een goede begeleiding en ondersteuning tijdens de bevalling kan de pijn verminderen.
 • Vrouwen die in een huiselijke omgeving bevallen ervaren minder pijn. Een ziekenhuiskamer die huiselijk is ingericht heeft hetzelfde effect.

Welke manieren zijn er om pijn te bestrijden?

Pijnbestrijding tijdens de bevalling kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld zonder medicijnen:

 • In bad of onder de douche gaan
 • In beweging blijven en van houding veranderen
 • Massage
 • Geboorte TENS: dit is een klein apparaatje waarmee u zichzelf kleine stroomstootjes kunt geven. Daarvan krijgt u een prikkelend of tintelend gevoel. De pijn gaat niet weg, maar sommige vrouwen voelen de pijn wel minder. De TENS is niet schadelijk voor u of uw baby.
 • Virtual Reality (VR) bril

Pijnbestrijding tijdens de bevalling middels VR-bril

Er zijn verschillende manieren om met pijn om te gaan tijdens de zwangerschap en bevalling. Naast warmte, houdingen en medicijnen tegen pijn, heeft het Gelre ziekenhuizen ook een nieuwe manier, namelijk de virtual reality bril. Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van de VR-bril tijdens de bevalling een positieve invloed heeft op de pijnbeleving. Het gebruik van de VR-bril kan daarnaast leiden tot minder behoefte aan pijnstilling, zoals een ruggenprik of een morfinepompje. Andere voordelen van de VR-bril tijdens bevalling zijn: makkelijk te gebruiken, meer ontspanning en meer behoud van regie over uw bevalling.

Onderzoek

In het Gelre ziekenhuis is het aanbieden van de VR-bril een onderdeel van een onderzoek. Het doel van dit onderzoek is om te onderzoeken of het gebruik van de VR-bril bij barende vrouwen met een verzoek tot pijnstilling een alternatief is voor pijnstilling, zoals de ruggenprik of een morfinepompje. Meedoen aan het onderzoek is vrijwillig. Als u wilt meedoen, ondertekent u een toestemmingsformulier en geeft u akkoord dat we uw gegevens mogen verzamelen, gebruiken en bewaren. Omdat het nog in de onderzoeksfase zit, kan op de VR bril alleen aangeboden worden aan vrouwen die onder begeleiding in het Gelre ziekenhuizen gaan bevallen. Vrouwen die poliklinisch bevallen kunnen de bril vooralsnog niet gebruiken.

Hoe werkt de VR bril

Na het opzetten van de VR-bril waant u zich letterlijk in een andere wereld. Waar ook gekeken wordt (links, rechts, boven of onder), overal zijn beelden die samen een complete omgeving vormen. De VR-bril gaat over de ogen, en sluit daarmee de omgeving af. Doordat de hersenen concentreren op de nieuwe omgeving kan dit een hele fijne afleiding zijn. Een VR-bril biedt ontspanning en rust. De bril kan tijdens elke fase van de bevalling opgezet worden. De verschillende modules zijn afgestemd op de verschillende fases van de bevalling, omdat er in elke fase van de bevalling een andere behoefte is ten aanzien van de ademhaling en stembegeleiding. De modules duren tussen de 15 en de 30 minuten. De VR-bril biedt verschillende aanpassingsmogelijkheden om tegemoet te komen aan de individuele behoeften van de barende vrouw. Zo kan gekozen worden uit verschillende virtuele omgevingen, waaronder strand, onderwaterwereld of bergen. Dit kan gecombineerd worden met geluid of stembegeleiding. Na elke module kan een volgende module of dezelfde module worden afgespeeld.

Pijnbestrijding met medicijnen

Hiervoor komt u altijd naar het ziekenhuis. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Ruggenprik (epidurale analgesie). Deze is 24 uur per dag beschikbaar.
 • Een infuus met remifentanil.

Bij behandelingen met medicijnen houden we de gezondheid van moeder en kind goed in de gaten. We controleren uw hartslag, bloeddruk en ademhaling, net als de conditie van uw kind.

Complementary Content
${loading}
Scroll