PET/CT-scan | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

PET/CT-scan

De PET/CT-scan is een combinatie van een positronemissietomografie (PET) en computertomografie. U krijgt een kleine dosis radioactieve stof toegediend, zodat de art goed kan zien hoe de stofwisseling van de cellen verloopt. Dit soort scans doen we om ontstekingen of kankercellen op te sporen.

Hoe verloopt de PET/CT-scan?

  • Uw arts injecteert uw arm met een kleine hoeveelheid radioactieve stof. Dit moet minimaal een uur inwerken. Bepaalde delen van uw lichaam absorberen deze stof en lichten daardoor goed op tijdens op de scan.
  • U ligt op de tafel en schuift door de PET-camera en daarna de CT-camera. De camera’s vangen de straling op, en zetten die om in computerbeelden. De vorm van het orgaan of lichaamsdeel wordt zo goed zichtbaar.
  • De PET/CT-scan duurt ongeveer 30 minuten. Samen met de inwerktijd van de radioactieve stof bent u ongeveer 2 uur op de radiologieafdeling.

De uitslag

Een nucleair geneeskundige bekijkt de scans om te bepalen of de stofwisseling van de cellen normaal verloopt. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u.

Complementary Content
${loading}
Scroll