AC luxatie behandeling | Gelre ziekenhuizen
alert
Openingstijden en bezoektijden Hemelvaart en Pinksteren 2024

Voor meer informatie over openingstijden en bezoektijden tijdens Hemelvaart en Pinksteren: klik hier

Zorg beter voor elkaar

AC-Luxatie

Bij een acriomioclaviculaire luxatie (kortweg: AC-luxatie) is het gewricht tussen uw schouderblad en sleutelbeen uit de kom. Dit gewricht noemen we het AC-gewricht. Ook de banden en het kapsel van dit gewricht zijn gescheurd.

Welke behandeling u krijgt, hangt af van hoe erg de luxatie is. We onderscheiden drie gradaties:

  • Graad 1: gedeeltelijke beschadiging van het kapsel zonder verplaatsing van het AC-gewricht
  • Graad 2: complete scheur van het kapsel met lichte verplaatsing van het AC-gewricht
  • Graad 3: complete scheur van het kapsel en coraco claviculaire ligamenten


  

Hoe behandelen we een AC-luxatie?

Met lichamelijk onderzoek en soms een aanvullend röntgenonderzoek bekijken we de ernst van uw klachten. Als u een graad 1 of 2 luxatie heeft, dan opereren we u meestal niet. Wel krijgt u een draagdoek en adviseren we u om 2 weken rust te houden. Daarna start u met fysiotherapie. U kunt nog een tijd pijnklachten houden. De schouder herstelt meestal weer helemaal. Heeft u een graad 3 luxatie? Dan kunt u in aanmerking komen voor een operatie, meestal wanneer rust houden niet voldoende effect heeft. Er zijn twee soorten operaties:

  • Vroege operatie: dit is een kijkoperatie binnen 6 weken na de luxatie. Tijdens deze ingreep herstellen we het gewricht en zetten we het sleutelbeen weer op de juiste plaats. Hierdoor kunnen uw eigen banden herstellen. Met deze vroege ingreep hoeven we de pees niet te vervangen. 

   

  • Late operatie: heeft u al langer dan 6 weken last van de luxatie? Ook dan kunnen we u opereren. We gebruiken dan een nieuwe pees om het gewricht te herstellen en het sleutelbeen op de juiste plaats te zetten. Deze pees halen we via een kijkoperatie uit een ander deel van uw lichaam, bijvoorbeeld uw been.  
  


Complementary Content
${loading}
Scroll