Kinderfysiotherapie – Behandelingen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Kinderfysiotherapie

Kinderfysiotherapie is een specialisatie in de fysiotherapie en is speciaal ontwikkeld voor kinderen tussen 0 en 18 jaar. We helpen kinderen met de (motorische) ontwikkeling en het goed bewegen. Uw kinderarts of huisarts verwijst uw kind door als dat nodig is.

Wie hebben er baat bij kinderfysiotherapie?

  • kinderen met een voorkeurshouding en/of afplatting van het hoofd
  • te vroeg geboren baby’s
  • huilbaby’s
  • kinderen met problemen met het reguleren van spierspanning
  • kinderen met verstopping en/of zindelijkheidsproblemen (zie ook PLOP-poli)
  • kinderen met luchtwegaandoeningen
  • kinderen met afwijkende of vertraagde motorische ontwikkeling
  • kinderen met (motorische) schrijfproblemen
  • kinderen met uitval van 1 arm door een moeilijke bevalling (Erbse Parese)

Bij veel aandoeningen of problemen is een team van verschillende specialisten betrokken. Fysiotherapeuten zijn vaak onderdeel van zo’n team. Zoals op de Down-poli, waar we kinderen met het syndroom van Down begeleiden, onderzoeken en controleren. Of op de Brede Blik Poli, waar kinderen en jongeren terecht kunnen die langere tijd klachten hebben van pijn of vermoeidheid.

Welke behandeling is er voor baby’s met een afplatting van het hoofd?

Oefeningen

Bij baby’s met een afplatting van het hoofd, doen we eerst een nulmeting. Daarmee bekijken we in hoeverre de vorm van het hoofdje afwijkt. Als het nodig is, krijgt u oefeningen om ervoor te zorgen dat de afplatting kleiner wordt. Na een tijdje kunnen we de meting nogmaals uitvoeren, om te kijken of de oefeningen effect hebben.

Verwijzing naar de kinderarts

Wordt de afplatting niet minder of is deze te groot? Dan verwijzen we uw kind door naar de kinderarts. Die doet een algemeen onderzoek om vroegtijdige sluiting van de schedelnaden uit te sluiten. Wanneer er geen afwijkingen in sluiting van de schedel zijn, verwijst de kinderarts naar de orthopedisch instrumentmaker van ProReva voor een helm.

Helmtherapie

De helm wordt volledig op maat gemaakt en past overal precies op het hoofdje van je kindje. Het helmpje sluit overal rondom het hoofdje goed aan, maar biedt ruimte op de plek waar de schedel is afgevlakt. Door op die plek ruimte in de helm te bieden, wordt gebruik gemaakt van de schedelgroei die van nature plaatsvindt. De schedelgroei zoekt de weg van de minste weerstand, waardoor de ruimte zich vult. Hierdoor wordt de afgeplatte zijde steeds iets ronder. Helmtherapie kan vanaf een leeftijd van 5 tot 6 maanden. Controles van de helm en de vorm van het hoofd plannen we gezamenlijk met de kinderarts, de kinderfysiotherapeut en ProReva.

Complementary Content
${loading}
Scroll