Keizersnede – Behandelingen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
alert
Openingstijden en bezoektijden Hemelvaart en Pinksteren 2024

Voor meer informatie over openingstijden en bezoektijden tijdens Hemelvaart en Pinksteren: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Keizersnede

Soms kan een baby niet via de natuurlijke weg worden geboren. Dan kan er een keizersnede plaatsvinden. Dat is een operatie waarbij de baby via de buikwand ter wereld komt. Een keizersnede heet ook wel sectio caesarea.

Wordt uw baby via een keizersnede in Gelre Ziekenhuizen geboren? Dan blijft de baby tijdens en na de keizersnede bij de moeder. Ook kunt u zelf zien hoe uw baby geboren wordt. Dat noemen we ‘gentle sectio’. Een vaste verpleegkundige begeleidt u tijdens de dag.

Wanneer krijgt u een keizersnede?

Een keizersnede is een operatie waarbij u complicaties kunt krijgen. Daarom voeren we de operatie alleen uit als er een goede reden voor is. De gynaecoloog adviseert een keizersnede alleen als een bevalling via de vagina niet mogelijk is. Of wanneer de bevalling te grote risico’s met zich meebrengt voor u, uw kind of voor allebei. Soms weten we dat al voor de bevalling. Dan plannen we de keizersnede. Maar ook tijdens de bevalling kan blijken dat een keizersnede nodig is, bijvoorbeeld omdat de bevalling niet vordert of omdat er zuurstofgebrek dreigt voor de baby.

Hoe verloopt een keizersnede?

  • Tijdens de ingreep ligt de moeder op de operatietafel en de vader zit naast het hoofdeinde van de moeder. Ter hoogte van de navel hangt een operatiedoek.
  • Op het moment dat de baby wordt geboren, doen we de operatiedoek naar beneden: zo kunt u zelf meekijken. U ziet meteen het gezichtje en hoort het eerste huiltje van uw baby.
  • Gaat het goed met de baby? Dan legt de gynaecoloog uw kind direct bloot op de borst van de moeder. Huid-op-huidcontact direct na de bevalling is goed voor de binding tussen moeder en kind en voor het op gang komen van de borstvoeding.
  • Terwijl u met uw baby kennismaakt, ronden de artsen de keizersnede af. Als het lukt, kunt u al tijdens de operatie beginnen met borstvoeding.
  • De operatie duurt ongeveer 45 minuten. Soms iets langer en soms iets korter. De baby wordt meestal binnen 15 minuten geboren. Daarna maakt de gynaecoloog de baarmoeder en de verschillende lagen van de buikwand met hechtingen dicht.
  • Tijdens de operatie, op de uitslaapkamer en onderweg naar de afdeling blijft de baby zo veel mogelijk bij de moeder. Pas later wegen we de baby en doet de kinderarts onderzoek.

Deze manier van werken is in Gelre Ziekenhuizen standaard bij een geplande keizersnede. Maar ook bij een spoedkeizersnede is dit bijna altijd mogelijk. De meeste ouders ervaren deze manier van keizersnede als prettig.

Complementary Content
${loading}
Scroll