Hamerteencorrectie – Behandelingen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
alert
Voorkom verspreiding infectieziekten

Welkom in Gelre. Help ons verspreiding van infectieziekten zoals griep en het coronavirus te voorkomen: klik hier

alert
Afspraak in Gelre Apeldoorn of Zutphen?

Dan meldt u zich aan met uw identiteitsbewijs bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Lees meer en bekijk de film over aanmelden: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Hamerteencorrectie

Een hamerteen is een afwijking van uw teen die daardoor krom staat. Bij een hamerteen is het gewrichtje tussen het eerste en tweede kootje gebogen en het gewrichtje tussen het tweede en derde kootje gestrekt. Dat komt omdat de besturing van de banden, pezen en kleine voetspiertjes verstoord is. Vaak vallen de kleine voetspiertjes uit. Bijvoorbeeld omdat u ouder bent, slagaderverkalking, diabetes of reuma heeft of na een ongeval. Ook een hallux valgus kan de oorzaak zijn. Een hamerteen kan zeer pijnlijk zijn. U kunt een likdoorn of eksteroog krijgen, die vanwege het wrijven tegen de schoen pijn veroorzaakt en ook kan gaan ontsteken. Ook kan er een pijnlijke eeltplek op het topje van de teen of onder de voorvoet ontstaan. 

Hoe verloopt een hamerteencorrectie?

Er zijn 2 type hamerteencorrecties, een simpele en een uitgebreide.
  • Bij een simpele hamerteencorrectie nemen we het uiteinde van het eerste kootje weg, waardoor de teen weer recht staat. Soms brengen we een klein ijzeren pennetje in. U wordt plaatselijk verdoofd, de operatie duurt ongeveer 10 minuten. Een half uur na de ingreep kunt u weer naar huis. Na 2 weken verwijderen we de hechtingen en het ijzeren pennetje.
  • Ook bij een uitgebreide hamerteencorrectie nemen we het uiteinde van het eerste teenkootje weg. Verder verlengen we de strekpees en het kapsel aan de bovenkant van het eerste kootje. Bovendien brengen we een ijzeren pennetje in. Het pennetje houdt de teen in de juiste stand. Het pennetje halen we na 4 weken weer weg. Voor deze ingreep brengen we u onder algemene narcose. We nemen u 1 dag op.
Complementary Content
${loading}
Scroll