Endometriosebehandeling – Behandelingen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Endometriosebehandeling

Heeft u endometriose? Dan is behandeling niet altijd nodig. Bijvoorbeeld wanneer u enkele kleine plekjes heeft die geen klachten geven. Het kan dan wel verstandig zijn om onder controle te blijven.
Bij uitgebreide endometriose is een behandeling wel aan te raden, ook als u geen klachten heeft. Zo voorkomt u klachten in de toekomst. Samen met uw gynaecoloog en het endometriose- behandelteam bespreekt u uw situatie. Ook overlegt u welke behandeling het best bij u past en wat de voor- en nadelen zijn van een behandeling.

Welke behandelingen zijn er voor endometriose?

We kunnen endometriose behandelen met:
  • Medicijnen, zoals pijnstillers of hormonen. Deze verminderen de klachten of leggen de endometriose stil. De endometriose zelf gaat niet over.
    • Met pijnstillers vermindert u de pijnklachten die u heeft door de endometriose. Bijvoorbeeld ernstige menstruatiepijn. Voorbeelden van pijnstillers die uw arts kan voorschrijven zijn prostaglandine-synthetase-remmers (zoals diclofenac, ibuprofen of naproxen). Als u deze middelen langdurig gebruikt, kunt u last krijgen van bijwerkingen.
    • Hormonen stoppen de opbouw en afstoting van het baarmoederslijmvlies, waardoor de endometriose tot rust komt. Er zit dan nog wel baarmoederslijmvlies op plekken buiten uw baarmoeder, maar daar krijgt u geen klachten meer van. Deze behandeling werkt bovendien als een voorbehoedsmiddel. Een behandeling met hormonen is vooral effectief bij een lichte vorm van endometriose en minder bij bijvoorbeeld een vergrote eierstok (endometrioom).
  • Een operatie: tijdens een buikoperatie of een kijkoperatie kan de gynaecoloog de endometriose weghalen. Bijvoorbeeld door de endometriose weg te snijden of weg te branden met elektrische stroom of laserstralen. Hoe meer endometriose we weghalen, hoe kleiner de kans is dat het terugkomt. Er is dan wel een groter risico op complicaties: uw darmen of blaas kunnen beschadigd raken of uw eierstok moet worden weggehaald.

  • Een combinatie van medicijnen en een operatie: na de operatie kan de gynaecoloog voorstellen dat u hormonen gaat gebruiken om te voorkomen dat de endometriose terugkomt.
Complementary Content
${loading}
Scroll