Endeldarmkanker-behandeling – Behandelingen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
alert
Openingstijden en bezoektijden Hemelvaart en Pinksteren 2024

Voor meer informatie over openingstijden en bezoektijden tijdens Hemelvaart en Pinksteren: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Endeldarmkankerbehandeling

Als u kanker heeft, groeien kankercellen in uw lichaam ongeremd. Bij de behandeling van kanker streven we naar genezing. Dit noemen we een curatieve behandeling. Is genezing bij u niet meer mogelijk? Dan spreken we van een palliatieve behandeling. Daarbij proberen we de ziekte zo veel mogelijk te remmen en uw klachten te verminderen.

Welke behandelingen zijn er mogelijk bij endeldarmkanker?

In het algemeen bestaat de behandeling bij endeldarmkanker uit bestraling (radiotherapie) gevolgd door een operatie:
  • Radiotherapie: met bestraling willen we kankercellen vernietigen en gezonde cellen zo veel mogelijk sparen. We kunnen dat doen voor de operatie, om ervoor te zorgen dat de tumor makkelijker te verwijderen is. Soms is het nodig om u na de operatie te bestralen. U krijgt deze behandeling bij de Radiotherapiegroep in Apeldoorn of Deventer.

  • Operatie: hierbij verwijderen we het deel van de darm waar de tumor zit. Ook halen we het weefsel en de lymfeklieren eromheen weg. We doen dat met een speciale techniek. Die heet Total Mesorectal Excision (TME). De zenuwen die in de buurt van de endeldarm liggen, blijven hiermee gespaard. Soms is het nodig om een (tijdelijke of blijvende) stoma aan te leggen. Dit is een uitgang voor uw ontlasting op uw buik. We proberen u te opereren met een kijkoperatie. Het kan ook zijn dat we uw buikwand moeten openen.

  • Chemotherapie: hiermee proberen we de groei van uw tumor af te remmen met cytostatica. Dit zijn kankerremmende medicijnen. Het kan zijn dat u voor of na de operatie chemotherapie krijgt.

Welke behandeling krijgt u?

Wij bespreken alle patiënten met endeldarmkanker in een team van specialisten. Zo bepalen we samen met u de beste behandelmethode. Het team bestaat uit een chirurg, MDL-arts, oncoloog, radioloog, patholoog, radiotherapeut en gespecialiseerd verpleegkundigen. Uw behandeling is afhankelijk van:

  • de grootte van de tumor en of deze door uw darmwand is gegroeid
  • de plaats van de tumor
  • of er uitzaaiingen zijn en hoeveel dat er zijn
  • uw conditie

Wij werken als ziekenhuis bij de behandeling van endeldarmkanker samen met Deventer Ziekenhuis. Krijgt u een operatie? Dan kan het zijn dat dat op een andere locatie gebeurt.

Complementary Content
${loading}
Scroll