Doelgerichte kankertherapie – Behandelingen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Doelgerichte therapie bij kanker

Als u kanker heeft, kunnen we in sommige gevallen ook doelgerichte therapie inzetten. Hiermee proberen we de groei van de tumor tegen te gaan. We gebruiken hierbij geneesmiddelen die menselijke eiwitten nadoen. Deze geneesmiddelen worden vanuit een biologische bron gemaakt.

Hoe werkt doelgerichte therapie?

Aan de buitenkant van bepaalde cellen zitten ontvangers. Als deze ontvangers in aanraking komen met bepaalde stoffen (groeifactoren), gaan ze groeien en delen. Zo vervangen de nieuwe cellen de oude cellen. Soms zit er een fout in de ontvanger door een verandering in het erfelijk materiaal. Dit noemen we een mutatie. Door deze mutatie blijft de cel zich maar delen. En door deze ongeremde deling ontstaat kanker. Doelgerichte therapie remt de signalen waardoor kankercellen kunnen groeien. De groei stopt en vaak sterft de cel af. Doelgerichte therapie krijgt u meestal via een infuus of een injectie. Of via tabletten of capsules.

Wanneer krijgt u doelgerichte therapie?

Doelgerichte therapie werkt vooral goed als u een genmutatie heeft. Dit is een verandering in het DNA van de tumorcellen. Een voorbeeld hiervan zijn mensen met het niet-kleincellig type longkanker. Uw arts bespreekt met u of doelgerichte therapie geschikt voor u is.
Complementary Content
${loading}
Scroll