Antiaritmica – Behandelingen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Antiaritmica

Uw hart is een spier die samentrekt door een elektrische prikkel. De hartspiercellen geven deze prikkel door. Bij een hartritmestoornis gaat het doorgeven van de prikkel niet goed. Dat kan op allerlei plaatsen in uw hart gebeuren. Een andere naam voor hartritmestoornis is a-ritmica. U kunt hiervoor medicijnen krijgen. Dit zijn antiaritmica. Deze middelen genezen een hartritmestoornis niet, maar zorgen ervoor dat u er minder vaak en minder lang last van heeft.

Hoe werken antiaritmica?

De meeste antiaritmica beïnvloeden de reactie van hartspiercellen op een elektrische prikkel. Ze vertragen het doorgeven van de prikkel. Of ze zorgen dat het celmembraan (het jasje van de cel) minder goed prikkels doorlaat. Een voorbeeld hiervan zijn calciumantagonisten. Een ander soort antiaritmica zijn bètablokkers. Deze medicijnen beïnvloeden de werking van het autonome zenuwstelsel. Dit is het deel van het zenuwstelsel dat werkt zonder dat we er controle over hebben. Het regelt onder meer uw ademhaling, spijsvertering en hartritme.

Andere voorbeelden van antiaritmica zijn amiodaron, disopyramide, flecaïnide, procaïnamide en propafenon. Antiaritmica werken bij iedereen anders. Uw arts is daarom voorzichtig met het voorschrijven van deze medicijnen. We controleren altijd zorgvuldig of het medicijn goed bij u werkt. Als het nodig is, testen we dat tijdens een elektrofysiologisch onderzoek.

Complementary Content
${loading}
Scroll