Allergologisch onderzoek | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Allergologisch onderzoek

Vermoedt uw arts dat u een allergie heeft? Dan kan het zijn dat u een allergologisch onderzoek krijgt met pleisters of met huidprikken. Daarmee hoopt uw arts erachter te komen waarvoor u allergisch bent. De dermatoloog bepaalt samen met u naar welke stoffen we onderzoek doen. Gebruikt u antihistaminica? Dan moet u hier een week voor het onderzoek mee stoppen.

Hoe verloopt het allergologisch onderzoek met pleisters? 

Tijdens het allergologisch onderzoek krijgt u speciale pleisters op uw rug. In deze pleisters zitten een aantal stoffen waarvoor u mogelijk allergisch bent. Na twee dagen komt u terug in ons ziekenhuis en worden de pleisters verwijderd. Met een speciale stift markeert de verpleegkundige de plaats waar de pleisters hebben gezeten. Ook kijken we of u eczeem heeft gekregen door een of meerdere pleisters. Een dag later komt u weer terug in ons ziekenhuis. Dan kijkt de verpleegkundige opnieuw of de plekjes op uw rug zijn veranderd. Dit allergologisch onderzoek met pleisters heet ook wel een EpiCutane Allergologische Test (ECAT).

Hoe verloopt het allergologisch onderzoek met huidprikken?

Het kan ook zijn dat u huidpriktesten krijgt. Hierbij krijgt u een druppel testvloeistof op uw arm. In deze vloeistof zit de stof waarvoor u misschien allergisch bent. Met een scherp naaldje prikt de verpleegkundige door de druppel in uw huid. De stof komt zo in uw huid terecht. Na 20 minuten bekijkt de verpleegkundige het resultaat. Dit allergologisch onderzoek met prikken heet ook wel Skin Prick Test (SPT).

De uitslag

Bij de huidpriktest is al na 20 minuten zichtbaar of uw huid reageert op een bepaalde testvloeistof. Bij de test met de pleisters is dat na 2 of 3 dagen te zien. Uw arts bespreekt de resultaten met u. Als het nodig is, maakt u samen een behandelplan.

Complementary Content
${loading}
Scroll