Vragen over zwanger zijn en het coronavirus | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Vragen over zwanger zijn en het coronavirus

We begrijpen dat u vragen heeft over uw zwangerschap en het coronavirus. Hieronder vindt u een overzicht van de veel gestelde vragen en onze antwoorden. Als u een (controle)afspraak heeft in het ziekenhuis, dan komt u in principe alleen. Of uw partner mee mag, overlegt u vooraf met uw zorgverlener.

Een zwangere vrouw met handen op haar buik

Zwanger en coronavirus: veel gestelde vragen en antwoorden

Wilt u uw verloskundige bezoeken en heeft u griepachtige of verkoudheidsklachten? Neem dan eerst telefonisch contact op voor advies.
Heeft u een afspraak in Gelre ziekenhuizen en griepachtige of verkoudheidsklachten? Haal dan een medisch mondneusmasker bij de receptie.

Op basis van de beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat zwangere vrouwen vatbaarder zijn voor het krijgen van een coronavirus-infectie (COVID-19).

Het is nog onzeker of bij een infectie met dit virus het verloop anders is dan bij vrouwen die niet zwanger zijn. Van andere virale infecties weten we dat er meer kans is op longproblemen als een vrouw zwanger is. 

Tot nu toe is er geen directe overdracht (verticale transmissie) van het coronavirus van moeder op kind tijdens de zwangerschap of bevalling. Het virus is tot nu toe niet aangetoond in vruchtwater, navelstrengbloed, de keel van een pasgeborene of in borstvoeding.

Wel is na de geboorte besmetting mogelijk van moeder op kind via de gewone mens-op-mens-route (horizontale transmissie) zoals handen, mond en neus.


Op basis van de beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat vrouwen met een infectie met het coronavirus (COVID-19) meer kans hebben op een miskraam of zwangerschapsverlies. Mogelijk is er iets meer kans op vroeggeboorte, maar het is nog niet duidelijk of dit spontane vroeggeboorte is of dat een zwangerschap op medische gronden vroegtijdig beëindigd is.

Overleg met uw verloskundige of uw afspraak door kan gaan.

Heeft u griepachtige of verkoudheidsklachten en een afspraak in het ziekenhuis? Haal dan een medisch mondneusmasker bij de receptie.

Op basis van de beperkt beschikbare data adviseren wij tijdens de actieve COVID-19-infectie een ziekenhuisbevalling met bewaking (cardiotocogram, CTG) van de ongeboren baby. Als de infectie langer 14 dagen geleden was, vervalt dit advies.

Het coronavirus (COVID-19) is niet aangetoond in moedermelk. Daarom raden wij aan om borstvoeding te geven met een mondneusmasker op en hygiënemaatregelen in acht te nemen. Denk aan: handen wassen voor het aanraken van de baby of borsten, eigen borstkolf te gebruiken of fles en de borstkolf goed schoon te maken na gebruik.

Omdat het wel mogelijk is om de baby te infecteren in uw nabijheid, kunt u overwegen om te kolven en de moedermelk door een niet-besmet persoon te laten geven.

In principe is een doorgemaakte infectie met het coronavirus (COVID-19) geen medische indicatie. Wel wordt voorlopig aangeraden groei-echo’s te laten maken.

Complementary Content
${loading}
Scroll