Vragen over zwanger zijn en het coronavirus | Gelre ziekenhuizen
alert
Corona

Ons laatste corona-nieuws en de meest gestelde vragen en antwoorden: klik hier

alert
Afspraak in Gelre Apeldoorn of Zutphen?

Dan meldt u zich aan met uw identiteitsbewijs bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Lees meer en bekijk de film over aanmelden: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Vragen over zwanger zijn en het coronavirus

We begrijpen dat u vragen heeft over uw zwangerschap en het coronavirus. Hieronder vindt u een overzicht van de veel gestelde vragen en onze antwoorden. Als u een (controle)afspraak heeft in het ziekenhuis, dan komt u alleen. Bij hoge uitzondering mag uw partner mee. Dit overlegt u vooraf met uw zorgverlener.

Een zwangere vrouw met handen op haar buik

Zwanger en coronavirus: veel gestelde vragen en antwoorden

Als u milde griepachtige klachten heeft, is het sinds 1 juni 2020 mogelijk om een coronavirus (COVID-19) test te laten afnemen via de GGD. U kunt zich hiervoor aanmelden door te bellen naar het landelijke nummer van de GGD: 0800 – 1202.

Mocht u overwegen uw verloskundig zorgverlener te bezoeken met griepachtige klachten, neem dan eerst telefonisch contact op voor advies

Op basis van de beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat zwangere vrouwen vatbaarder zijn voor het krijgen van een coronavirus-infectie (COVID-19).

Het is nog onzeker of bij een infectie met dit virus het verloop anders is dan bij vrouwen die niet zwanger zijn. Van andere virale infecties weten we dat er meer kans is op longproblemen als een vrouw zwanger is. 

Tot nu toe is er geen directe overdracht (verticale transmissie) van het coronavirus van moeder op kind tijdens de zwangerschap of bevalling. Het virus is tot nu toe niet aangetoond in vruchtwater, navelstrengbloed, de keel van een pasgeborene of in borstvoeding.

Wel is na de geboorte besmetting mogelijk van moeder op kind via de gewone mens-op-mens-route (horizontale transmissie) zoals handen, mond en neus.


Op basis van de beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat vrouwen met een infectie met het coronavirus (COVID-19) meer kans hebben op een miskraam of zwangerschapsverlies. Mogelijk is er iets meer kans op vroeggeboorte, maar het is nog niet duidelijk of dit spontane vroeggeboorte is of dat een zwangerschap op medische gronden vroegtijdig beëindigd is.

Overleg met uw verloskundig zorgverlener wat te doen in dit specifieke geval.

Op basis van de beperkt beschikbare data adviseren wij tijdens de actieve COVID-19-infectie een ziekenhuisbevalling met bewaking (cardiotocogram, CTG) van de ongeboren baby. Als de infectie langer 14 dagen geleden was, vervalt dit advies.

Het coronavirus (COVID-19) is niet aangetoond in moedermelk. Daarom raden wij aan om borstvoeding te geven met een mondneusmasker op en hygiënemaatregelen in acht te nemen. Denk aan: handen wassen voor het aanraken van de baby of borsten, eigen borstkolf te gebruiken of fles en de borstkolf goed schoon te maken na gebruik.

Omdat het wel mogelijk is om de baby te infecteren in uw nabijheid, kunt u overwegen om te kolven en de moedermelk door een niet-besmet persoon te laten geven.

In principe is een doorgemaakte infectie met het coronavirus (COVID-19) geen medische indicatie. Wel wordt voorlopig aangeraden groei-echo’s te laten maken.

U moet alleen naar de controle afspraak komen. Uw eventuele chauffeur moet in de auto wachten. Uw partner kan aansluiten via videobellen of telefonisch, zodat hij of zij toch kan meekijken en/of –luisteren. Alleen als u hulp nodig heeft om op de poli te komen of bij uitzondering én dan alleen in overleg met uw zorgverlener, mag uw partner of begeleider mee komen.

Vanaf 11 juni 2020 is in Gelre Apeldoorn alleen bij de medische screeningsecho’s, de SEO (20 weken echo) en GUO (uitgebreide echo), uw partner weer welkom om mee te komen. We doen een dringend verzoek aan uw partner om de 1,5 meter afstand tot de zorgverlener te bewaren en de aanwijzingen van de zorgverlener strikt op te volgen, zodat we kunnen zorgen voor een veilige omgeving.

In Gelre Zutphen is het nog niet mogelijk om uw partner mee te nemen naar deze echo’s (SEO en GUO). Daar zijn de wachtruimtes te klein om een grotere personenstroom op verantwoorde en veilige wijze te ontvangen. Als wij op dit moment de partners zouden toelaten, betekent dit dat we de gynaecologische patiënten niet meer kunnen laten komen. We begrijpen dat dit ontzettend vervelend is voor u en uw partner. Uw partner kan wel via videobellen of telefonisch aansluiten bij deze twee echo-onderzoeken. Uitzondering hierop is als er een verdenking is op een echo-afwijking, dan mag uw partner wel bij de GUO aanwezig zijn.

Complementary Content
${loading}
Scroll