Alles rondom (borst)voeding | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Alles rondom (borst)voeding

Het voeden van uw baby is een groot deel van de verzorging van een baby. Het is belangrijk dat u met de juiste informatie een keuze maakt op welke manier u uw baby wil gaan voeden. Wij willen u hier graag in ondersteunen.

Borstvoeding

Gelre ziekenhuizen stimuleert het geven van borstvoeding. Borstvoeding is de beste start voor uw baby. Het is een belangrijk en natuurlijk moment tussen moeder en baby. Voor het slagen van borstvoeding is goede begeleiding van moeder nodig, maar ook steun van haar partner en familie.

Niet iedereen wil borstvoeding geven, benoem gerust uw twijfel of uw vragen aan ons, zodat we alle opties kunnen bespreken. Bij een klein deel van de vrouwen lukt het geven van borstvoeding niet ondanks goede begeleiding. Het is geen kwestie van falen als het niet lukt.

Hechting

Een baby wordt geboren met bepaalde verwachtingen. Hij heeft lange tijd allerlei geluiden gehoord en is een eenheid met de moeder geweest. Ook ouders hebben verwachtingen en meestal zijn deze hooggespannen. Een baby is een uniek wezen met uniek gedrag en soms is dat anders dan ouders van te voren hadden gedacht. Pasgeboren baby’s hebben de behoefte om dicht bij hun ouders te zijn. Het helpt ze zich veilig en geborgen te voelen. Borstvoeding ondersteunt al op natuurlijke wijze.

Op afdeling verloskunde stimuleren wij huid op huid contact, ter bevordering van de hechting. Na de geboorte ligt uw baby (indien de situatie dit toelaat) minimaal één uur bloot bij moeder of vader. Zo zal de eerste voeding ook gedurende dit huid op huid contact plaatsvinden. Ook hierna zal de verpleegkundige u stimuleren uw baby regelmatig bloot bij u te nemen.

Om u te ondersteunen heeft Gelre een folder ontwikkeld: 'Wat verwacht uw baby'

Waarom borstvoeding

Borstvoeding is de meest natuurlijke en meest geschikte voeding. Moedermelk is uniek. Het voldoet precies aan de behoefte en is altijd op juiste temperatuur.

Baby’s die borstvoeding krijgen, krijgen de beschermende antistoffen, eiwitten en immuun cellen via de moedermelk. Bij kinderen met een erfelijke aanleg voor allergische aandoeningen heeft een borstvoeding een beschermende werking. En als aandoeningen toch voorkomen zijn de klachten minder ernstig.

Gezondheidseffecten

Geeft u minimaal zes maanden borstvoeding? Dan heeft u verminderde kans op borstkanker, eierstokkanker en osteoporose. Het geven van borstvoeding zorgt er tevens voor dat de baarmoeder sneller samentrekt, zodat u minder lang bloed verliest na de geboorte. Meer informatie: zie onze folders.

Voeding van de moeder

Door gebrek aan wetenschappelijke informatie is het lastig een voedingsadvies te geven. De hoeveelheid voedingsstoffen in de moedermelk wordt voor een klein deel beïnvloed door wat je als moeder zelf eet. Een slechte voedingstoestand gaat vooral ten koste van de moeder.

Uit onderzoek is gebleken dat inname van vitamine C en D, visolie (omega3) een positieve invloed op de samenstelling van de moedermelk kunnen hebben. Het soort en de hoeveelheid vet in moedermelk varieert en wordt deels beïnvloed door het vet dat de moeder eet. De omega-3 vetzuren EPA en DHA in moedermelk hebben invloed op de verstandelijke ontwikkeling van het kind en zijn van belang voor een goed gezichtsvermogen.

Het vitaminegehalte van moedermelk, met name de vet oplosbare vitamines, wordt beïnvloed door de hoeveelheid vitamines die de moeder via de voeding binnenkrijgt.

Voor vrouwen met een specifiek voedingspatroon raden we aan contact met een diëtist op te nemen om tekorten in de (borst)voeding te voorkomen.

Het is belangrijk om over je eigen voeding na te denken of supplementen te gebruiken. Voor meer informatie zie www.voedingscentrum.nl

Flesvoeding

Borstvoeding is de meest natuurlijke en daarom de meest geschikte zuigelingenvoeding. Mocht u om een bepaalde reden geen borstvoeding geven, dan is flesvoeding het alternatief. Ook kunt u besluiten uw baby afgekolfde moedermelk te geven met de fles. Afdeling verloskunde adviseert u, wanneer uw baby flesvoeding gaat krijgen, vanuit huis een eigen fles en voeding mee te nemen. Dan kan uw baby direct wennen aan zijn/haar eigen fles en voeding. Natuurlijk is er op de afdeling flesvoeding en eenmalige flesjes aanwezig, mocht u onverhoopt niets bij u hebben.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze folder 'Het geven van flesvoeding'

Hechting

Een baby wordt geboren met bepaalde verwachtingen. Hij heeft lange tijd allerlei geluiden gehoord en is een eenheid met de moeder geweest. Ook ouders hebben verwachtingen en meestal zijn deze hooggespannen. Een baby is een uniek wezen met uniek gedrag en soms is dat anders dan ouders van te voren hadden gedacht.

Op afdeling verloskunde stimuleren wij huid op huid contact, ter bevordering van de hechting. Na de geboorte ligt uw baby (indien de situatie dit toelaat) minimaal 1 uur bloot bij moeder of vader. Zo zal de eerste voeding ook gedurende dit huid op huid contact plaatsvinden. Ook hierna zal de verpleegkundige u stimuleren uw baby regelmatig bloot bij u te nemen. Pasgeboren baby’s hebben de behoefte om dicht bij hun ouders te zijn. Het helpt ze zich veilig en geborgen te voelen.

Folders

In onze patiëntenfolders leest u meer over:

Lactatiekundige IBCLC

In het ziekenhuis

Als u problemen ondervindt, geeft de lactatiekundige begeleiding op de afdelingen Verloskunde en Neonatologie, kinderafdeling en moeder baby unit van de afdeling psychiatrie.

Op de afdelingen Verloskunde en Neonatologie zijn zes lactatiekundigen beschikbaar. Zij vervullen hun taken als lactatiekundige met passie binnen hun functie als verpleegkundige. De verpleegkundige kan voor u kijken wanneer de lactatiekundige aanwezig is op de afdeling, als er vragen zijn of er zich problemen voordoen. 

Voor minder dringende vragen tijdens de zwangerschap (indien je onder behandeling bent bij de gyneacoloog), is de lactatiekundige bereikbaar via email: lactatiekundigeapeldoorn@gelre.nl.

Thuis

Als u (weer) thuis bent en u heeft vragen of problemen rondom de borstvoeding kunt u een lactatiekundige inschakelen voor informatie of hulp. Hier vindt u een lactatiekundige bij u in de buurt: www.nvlborstvoeding.nl.

Sommige ziektekostenverzekeraars vergoeden de kosten uit de aanvullende verzekering.

Borstvoedingsorganisatie

LLL is een vrijwilligers-organisatie die werkt aan het vermaatschappelijken van borstvoeding in Nederland. De medewerkers staan door hun (ervarings)deskundigheid en gedegen (bij)scholing dicht bij hun doelgroep.

Het basisprincipe van deze organisatie is het moeder tot moeder contact. La Leche League: www.lalecheleague.nl


Complementary Content
${loading}
Scroll