Veel gestelde vragen urologie | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Veel gestelde vragen urologie

Hieronder vindt u een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden over urologie. Onder meer over een verwijzing, de wachtlijst, de afspraak, urine inleveren en bloed prikken. Wellicht staat de vraag die u heeft hier tussen. Mocht dat niet zo zijn, kunt u ook de patiëntenwebsite van de Nederlandse Vereniging voor Urologie bekijken. 


Direct naar:

Ik sta op de wachtlijst voor een operatie. Wanneer word ik geopereerd?

De uroloog heeft met u besproken binnen welke termijn u geopereerd gaat worden. U krijgt automatisch een oproep via afdeling Opname. Bij vragen over uw opname kunt u contact opnemen met afdeling Opname. Dat kan via de centrale receptie: 055 - 581 81 81 (locatie Apeldoorn) of 0575 - 592 592 (locatie Zutphen).

Ik heb een verwijzing gekregen van de huisarts. Wat is het vervolg? Hoe snel ben ik aan de beurt?

U krijgt automatisch een oproep vanuit de polikliniek Urologie. De termijn wanneer wij u oproepen, kan variëren en hangt af van de soort klacht en de lengte van onze wachtlijst. Mocht u geen oproep van ons hebben ontvangen terwijl uw klachten enorm toenemen, neem dan opnieuw contact op met uw huisarts. De huisarts kan, indien hij dit wenselijk acht, uw oproep versnellen.

Ik heb bloed geplast. Wat moet ik doen?

Ga met deze klacht naar uw huisarts. Deze zal u mogelijk doorverwijzen naar de uroloog. Bloed bij de urine is een klacht die soms verder onderzocht moet worden. Als u al onder behandeling van de uroloog bent, neemt u contact op met de polikliniek Urologie via: 055 - 581 18 14 (Apeldoorn) of 0575 - 592 816 (Zutphen).

In mijn familie komt prostaatkanker voor. Is het zinvol om me te laten controleren?

De afweging om wel/geen onderzoek te laten doen naar prostaatkanker is een afweging die u in eerste instantie het beste kunt bespreken met uw huisarts.

Wanneer moet ik bloed prikken en/of urine inleveren?

U kunt bloed laten prikken of urine inleveren tot minimaal 2 dagen van tevoren en maximaal 2 weken van tevoren (voor uw afspraak), tenzij u door de specialist anders is verteld. U dient voor het bloedprikken online een afspraak te maken. Prikken kan bij het priklab in Gelre Apeldoorn of Gelre Zutphen of bij een van onze prikposten (diverse locaties).

Moet ik nuchter zijn om bloed te prikken?

In de meeste gevallen hoeft u voor onze bloedonderzoeken niet nuchter te zijn. Mocht dit wel het geval zijn, dan vermelden wij dit nadrukkelijk.

Ik moet voor mijn afspraak urine inleveren. Moet dit ochtendurine zijn?

Nee, wij willen juist geen ochtendurine. Wij willen graag dat u plast bij het laboratorium, zodat de urine zo vers mogelijk is bij ontvangst.

Wanneer hoor ik de uitslag van mijn urineonderzoek?

Geen bericht is goed bericht. Wij bellen u alleen als er afwijkingen in de urine zijn gevonden, tenzij anders met u is afgesproken.

Ik heb een afspraak voor een onderzoek bij urologie. Wie voert dit onderzoek uit?

Afhankelijk van het soort onderzoek voert de uroloog, verpleegkundig specialist of verpleegkundige het onderzoek uit. U krijgt een folder mee over het onderzoek dat u krijgt en wie dit uitvoert.

Ik heb een afspraak met een uroloog. Wat moet ik meenemen?

De verwijzing van uw huisarts naar een uroloog gaat meestal via een automatisch systeem. In dit geval hoeft u geen verwijsbrief mee te nemen. Wanneer u wel een verwijsbrief heeft, neemt u deze dan mee op uw eerste afspraak. Neem ook uw medicatielijst en ingevulde vragenlijsten mee, indien van toepassing.

Ik heb een afspraak met een uroloog. Moet ik begeleiding meenemen?

In bepaalde omstandigheden is het prettig iemand mee te nemen om de informatie te kunnen delen of om u terug te rijden naar huis. Kijk hier voor de geldende maatregelen vanwege het coronavirus in ons ziekenhuis.

Ik kom voor het eerst op polikliniek urologie. Bij wie krijg ik een afspraak?

Wanneer u voor het eerst op de polikliniek komt, krijgt u een afspraak met een van de urologen of een verpleegkundig specialist of gespecialiseerd verpleegkundige.

Ik heb een onderzoek gehad bij urologie. Wanneer krijg ik de uitslag?

Soms krijgt u direct de uitslag van uw onderzoek van uw uroloog. In andere gevallen maakt u op een later moment een afspraak met uw uroloog om de uitslag te bespreken. Dit verschilt per onderzoek. Uw uroloog vertelt u wanneer u de uitslag ontvangt.

Ik wil een second opinion van een andere specialist. Kan ik een doorverwijzing van de arts krijgen?

Als de uroloog u doorverwijst naar een andere arts of kliniek, regelt de uroloog uw doorverwijzing. Wanneer u op eigen verzoek een second opinion aanvraagt bij een andere ziekenhuis of zorginstelling, moet u zelf voor een nieuwe verwijsbrief zorgen via uw huisarts.

Kan ik mijn afspraak op de polikliniek vervroegen?

  • Wanneer u dusdanige (pijn)klachten heeft dat u de (eerst) gemaakte afspraak wilt vervroegen? Dan kan dit alleen via de huisarts. De huisarts bepaalt of het nodig is dat u eerder gezien wordt door de specialist.
  • Heeft u pijnklachten na een operatie door de uroloog? Dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van de polikliniek Urologie voor het vervroegen van de eerste controle-afspraak na uw operatie. De uroloog beoordeelt of een eerdere afspraak zinvol is.

Ik wil mijn afspraak bij de uroloog graag verzetten, waar moet ik dan naartoe bellen?

Om afspraken te maken, te verzetten of te annuleren kunt u naar de polikliniek Urologie bellen:

  • Locatie Apeldoorn: 055 - 581 18 14
  • Locatie Zutphen: 0575 - 592816

Wij zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8.30-12.00 en 13.30-16.00 uur.
Kunt u niet naar uw afspraak komen? Laat het ons dan tijdig weten. We kunnen dan een andere patiënt inplannen.

Hoe kan ik contact opnemen met de gespecialiseerde verpleegkundige urologie?

Op de polikliniek werken verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in verschillende aandachtsgebieden van de Urologie. Bijvoorbeeld incontinentie- en oncologieverpleegkundigen. U vindt de contactgegevens op de overzichtpagina met afdelingen en spreekuren. U kunt alleen rechtstreeks contact opnemen indien u ook onder behandeling bent bij de uroloog in Gelre.

Er is met mij een datum afgesproken voor een operatie, maar ik wil dit niet laten doorgaan. Wie moet ik dat laten weten?

Indien u afziet van een geplande operatie, neem dan z.s.m. contact op met afdeling Opname. Dat kan via de centrale receptie: 055 - 581 81 81 (locatie Apeldoorn) of 0575 - 592 592 (locatie Zutphen). Daarnaast stellen wij het op prijs wanneer u dit ook doorgeeft aan het secretariaat Urologie en bij voorkeur ook de reden waarom u ervan afziet. De secretaresse zal dit dan aan de uroloog doorgeven. 

Complementary Content
${loading}
Scroll