Parkinson polikliniek | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Parkinson-polikliniek

De ziekte van Parkinson is een chronische aandoening. In de loop van de tijd nemen de klachten toe. Parkinson is niet levensbedreigend. Maar de ziekte heeft wel veel gevolgen voor het dagelijks leven.

Klachten bij Parkinson

Parkinson wordt veroorzaakt doordat de zenuwcellen die de stof dopamine aanmaken, verloren gaan. Dopamine is een belangrijke stof voor de hersenen. Verlies van dopamine heeft invloed op de beheersing over de motoriek. Mensen worden stijver en trager en hebben ook vaak last van trillen. Vaak zijn er ook klachten op het gebied van:

  • stemming
  • reukvermogen
  • geheugen
  • snelheid van denken
  • het vermogen om meerdere dingen tegelijk te doen
  • zin in seks

Leven met Parkinson

We weten niet wat de oorzaak is van de ziekte van Parkinson. De ziekte is niet te genezen. Wel kunnen de klachten die door Parkinson ontstaan, worden behandeld met medicijnen. Samen met uw neuroloog zoeken we naar de beste (combinatie van) medicijnen voor u. U kunt u worden doorverwezen naar gespecialiseerde fysiotherapeuten in het ziekenhuis of in de wijk buurt van waar u woont. Als u forse veel klachten heeft, kunt u naar een speciaal Parkinson Revalidatie traject.

PEPP cursus

De ziekte van Parkinson heeft niet alleen lichamelijke, maar ook psychologische en sociale gevolgen. Daarom kunt u naast medische behandeling ook begeleiding krijgen in het leren omgaan met Parkinson. Dit kan via de PEPP cursus (Patiënt Educatie Programma Parkinson). In groepen van 5 tot 7 personen gaat u acht weken aan de slag. Het doel is dat u en uw partner beter leren omgaan met de psychologische en sociale problemen die de ziekte met zich mee brengt. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Barbara Hulsman (0575 - 592 814 of mail: b.hulsman@gelre.nl) of Baukje Oosterveld (06 - 13 22 24 81 of mail b.oosterveld@sutphene.nl).

Afspraak

U komt op afspraak op onze polikliniek na een verwijzing van uw huisarts of uw neuroloog. Deze verwijst u dan - natuurlijk in overleg met u – naar onze poli. Het is verstandig u goed voor te bereiden op uw afspraak.

Contact met Parkinson-polikliniek

door

Onze spreekuren

Ma t/m vr 8.30 - 16.30 uur
signpost

Uw looproute in ons ziekenhuis

Volg looproute 134
call

Zo bereikt u ons

Ma, woe en do 9.00 - 17.00 uur

Bel 055 - 581 84 00
parking

Route en parkeren

Albert Schweitzerlaan 31
7334 DZ Apeldoorn

door

Onze spreekuren

Ma t/m vr 8.30 - 16.30 uur
signpost

Uw looproute in ons ziekenhuis

Volg looproute 22
call

Zo bereikt u ons

Ma t/m vr 8.30 - 16.30 uur

Bel 0575 - 59 28 14
parking

Route en parkeren

Den Elterweg 77
7207 AE Zutphen

Complementary Content
${loading}
Scroll