Oncologische fysiotherapie | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Oncologische fysiotherapie


Deze fysiotherapie is speciaal voor patienten die een behandeling krijgen (of hebben gehad) tegen kanker.

Waarom krijgt u fysiotherapeutische training?

U heeft de afgelopen periode oncologische behandelingen ondergaan of ondergaat deze op dit moment. Daardoor kunt u beperkingen ervaren in het dagelijks leven thuis, op het werk of tijdens het sporten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld vermoeidheid, conditievermindering, concentratie vermindering en emotionele instabiliteit. Met een gericht oefenprogramma werkt u aan het terugdringen van deze beperkingen. U krijgt een programma volledig afgestemd op uw situatie en uw eigen kunnen. Uitgangspunt is om u weer in staat te stellen zo optimaal mogelijk te functioneren in uw dagelijks leven.

Voor wie

U komt in principe in aanmerking voor fysiotherapeutische training bij oncologische aandoeningen wanneer u een behandeling voor kanker krijgt of heeft gehad. Dit kan tijdens of na beëindiging van uw behandeling, bijvoorbeeld chemo- of radiotherapie of een operatie. U heeft dan voor deze training een verwijzing van uw behandelend specialist nodig.

Het programma

U begint de training met een intakegesprek en een test (die we aan het einde herhalen). Vervolgens traint u 2x per week een uur op vaste dagen en tijden. Er is aandacht is voor conditie (fitness) en spierkrachttraining. U traint op individueel niveau met maximaal zes personen tegelijk die allemaal kanker hebben. Daardoor kunt u met lotgenoten spreken. U krijgt de training tijdens uw behandeling en tot drie maanden daarna. De training eindigt met een afsluitend gesprek. Het programma kan ook eindigen wanneer u geen klachten meer ervaart of op een niveau functioneert dat voor u acceptabel is.

Locatie

De fysiotherapie vindt plaats in Gelre ziekenhuizen Zutphen op de afdeling fysiotherapie. U hoeft zich voor de afspraken niet aan te melden bij de meldzuil in de centrale hal.

Wat neemt u mee?

Het is prettig om tijdens de fysiotherapie gemakkelijk zittende, niet te warme, sport-kleding te dragen. U kunt gebruik maken van de kleedruimte, douche en handdoeken van afdeling fysiotherapie. We raden uw aan kostbaarheden niet mee te nemen. Denk aan sieraden, telefoons, bankpassen en grote geldbedragen.

Begeleiding

De training wordt begeleid door fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van patiënten met oncologische aandoeningen.

Kosten

De training wordt gedeclareerd onder een behandeling fysiotherapie. Vraag uw zorgverzekeraar op welke vergoeding u recht heeft.

Complementary Content
${loading}
Scroll