Verminderde spiermassa en postoperatieve complicaties bij oudere patiënten die geopereerd worden aan darmkanker | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Verminderde spiermassa en postoperatieve complicaties bij oudere patiënten die geopereerd worden aan darmkanker

Spieren spelen een belangrijke rol rondom de operatie. Ze zijn noodzakelijk om goed door te ademen, uit bed te komen en vormen een voorraad van eiwitten. Deze studie keek naar de hoeveelheid spiermassa in de buik op de CT-scan van oudere patiënten die geopereerd gingen worden aan darmkanker.

Resultaten

Patiënten met een lage hoeveelheid spiermassa hebben een hogere kans op complicaties na de operatie, een langere opname in het ziekenhuis en een grotere kans op lekkage van de darm.

Betekenis voor de praktijk

Meting van spiermassa vóór de operatie kan helpen om in te schatten welke patiënten een trainingsprogramma vóór de operatie nodig hebben

Vervolgonderzoek

Het is interessant om in de toekomst te onderzoeken of het verhogen van spiermassa (door training) voorafgaand aan een operatie het risico op complicaties kan verlagen.

Referentie: Margadant CC, Bruns ER, Sloothaak DA, van Duijvendijk P, van Raamt AF, van der Zaag HJ, Buskens CJ, van Munster BC, van der Zaag ES. Lower muscle density is associated with major postoperative complications in older patients after surgery for colorectal cancer. Eur J Surg Oncol. 2016 Nov;42(11):1654-1659.

Complementary Content
${loading}
Scroll