Training vóór de operatie bij ouderen die geopereerd worden aan darmkanker | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Training vóór de operatie bij ouderen die geopereerd worden aan darmkanker

Pre-habilitatie is zorg die een patiënt voorafgaand aan een operatie krijgt om in een betere toestand de operatie te ondergaan. Onderzoek heeft aangetoond dat patiënten met verminderde spiermassa die geopereerd worden aan darmkanker een hoger risico hebben op complicaties na de ingreep.

Door middel van pre-operatieve training zou het mogelijk moeten zijn om patiënten sterker te maken voor de operatie zodat ze minder kans hebben op een complicatie en mogelijk ook sneller herstellen. Wij hebben literatuuronderzoek verricht naar alle studies die gedaan zijn op het gebied van pre-operatieve training bij oudere patiënten die geopereerd worden aan darmkanker.

Resultaten

Studies hebben nog niet kunnen aantonen dat een trainingsprogramma leidt tot minder complicaties na de operatie. Dit komt waarschijnlijk doordat er maar weinig studies zijn verricht en dat er maar kleine groepen patiënten zijn onderzocht. Kwetsbare patiënten – juist de groep die baat zou kunnen hebben bij training vooraf – werden vaak uitgesloten van deelname. Daarnaast zou het waarschijnlijk beter zijn om andere vormen van optimalisatie (voeding, stoppen met roken) te combineren met fysieke training.

Betekenis voor de praktijk

In de toekomst zouden studies erop moeten toezien dat ze zich richten op patiënten die een hoog risico hebben op postoperatieve complicaties. De training zou aangepast moeten zijn aan hun niveau en levensstijl.

Referentie: Bruns ER, van den Heuvel B, Buskens CJ, van Duijvendijk P, Festen S, Wassenaar EB, van der Zaag ES, Bemelman WA, van Munster BC. The effects of physical prehabilitation in elderly patients undergoing colorectal surgery: a systematic review. Colorectal Dis. 2016 Aug;18(8):O267-77.

Complementary Content
${loading}
Scroll