Flower Power: een hulpmiddel om patiënten te laten bewegen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Flower Power: een hulpmiddel om patiënten te laten bewegen

Weinig bewegen in het ziekenhuis bij ouderen leidt tot meer complicaties, verminderde conditie, spierkracht en functieverlies. Voor de ouderen kan dit betekenen dat ze niet meer naar hun eigen woonsituatie kunnen terugkeren. De patiënt, medisch specialisten en verpleegkundigen zien dit regelmatig gebeuren, terwijl zij zich er niet altijd bewust van zijn dat het probleem bij het bewegen ligt.

Doel onderzoek

  • Hoe kunnen oudere patiënten (70+) gestimuleerd worden door een technologische toepassing om meer te bewegen tijdens ziekenhuisopname om functieverlies te voorkomen?
  • Ontwikkelen van een hypothetisch prototype van de innovatie.

Onderzoeksresultaat

Literatuuronderzoek liet zien dat om ouderen te triggeren om te gaan bewegen, het sociale aspect van belang is. De intrinsieke motivatie voor bewegen wordt bevorderd doordat de technologie prikkelt tot ontdekking, een duidelijk doel heeft, een beloning geeft en een juist niveau van uitdaging heeft. Het gevoel van vooruitgang heeft invloed op hoeveel iemand beweegt. Bestaande technologieën die motiveren om te bewegen zijn het televisieprogramma Nederland in Beweging, fietslabyrint, Qbi de robotbal en Qwiek.melody die muziek afspeelt wanneer mensen bewegen

De studenten kwamen tot het ontwerp van de 'Flower Power’; een technologie in de vorm van een balk en een bloempot. De Flower power geeft opdrachten aan de patiënt om bewegingsoefeningen te doen. De bloem blijft in leven wanneer men deze opdrachten uitvoert. Voorbeelden van deze opdrachten zijn het verplaatsen van de plant naar het venster, het optillen van de bloempot boven het hoofd en het lopen naar de badkamer. De bewegingssensor houdt bij of de persoon de opdrachten uitvoert of niet. Deze zit in de knop van de bloem bevestigd, zodat hij vrij zicht heeft op de bewegingen die de patiënt maakt.
Men kan door middel van de activiteittracker op de Flower Power box de activiteiten bijhouden en deze vergelijken met anderen op de verpleegafdeling. Hierdoor ontstaat er een soort competitie die bevorderlijk is voor de motivatie zodat men de Flower Power blijft gebruiken. De bloem wordt voorzien van stroom via zonne-energie en bewegingsenergie.

Betekenis voor de praktijk

Studenten hebben geleerd om zonder beperkingen een innovatie te creëren. Hopelijk is dit de eerste stap geweest op weg naar de ontwikkeling van een daadwerkelijk werkend product om ouderen gecontroleerd en gemotiveerd te laten bewegen ook tijdens ziekenhuisopname.

Complementary Content
${loading}
Scroll