Psoriasis – Aandoeningen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Psoriasis

Psoriasis is een huidziekte die rode plekken en vaak ook witte schilfers op de huid veroorzaakt. De ziekte is meestal goed te behandelen.

Hoe ontstaat psoriasis?

Psoriasis kan zomaar op elke leeftijd ontstaan. Erfelijke aanleg (u krijgt het al bij de geboorte mee) speelt een rol. Soms kan psoriasis ook ontstaan door:

  • Beschadiging van de huid
  • Infecties
  • Geneesmiddelengebruik
  • Stress

Welke klachten veroorzaakt psoriasis?

Er zijn vier vormen van psoriasis, met elk andere klachten:

Plaque psoriasis

Dit is de meest bekende vorm van psoriasis. U heeft rode plekken op uw huid waar schilfers op zitten. De plekken zijn niet allemaal even groot. De psoriasisplekken kunnen op elke plaats op uw lichaam zitten, maar meestal zitten ze op uw ellebogen, knieën, hoofd, op het onderste deel van de rug, aan de binnenkant van de handen en/of aan de onderkant van uw voeten.

Psoriasis guttata

Bij psoriasis guttata ontstaat in een korte periode uitslag van kleine psoriasisplekken. Vaak gebeurt dat na een keelinfectie.

Psoriasis inversa

Psoriasis komt ook voor in de plooien van het lichaam, bijvoorbeeld in de liezen, navel, oksels, tussen de billen en onder de borsten. Als u psoriasis op deze plekken heeft, heet dit psoriasis inversa. Deze plekken zijn meestal wel rood, maar hebben geen schilfers.

Psoriasis van de nagels

Deze vorm van psoriasis beschadigt de nagels. U ziet dan deukjes en/of vlekken die er geelbruin uitzien. Soms zit een van de nagels los.

Ik heb psoriasis, wat nu?

Uw huisarts kan u doorverwijzen naar Gelre ziekenhuizen.

Complementary Content
${loading}
Scroll