Nieuw in Gelre: Strong Vital DOC programma voor basisartsen

21 March 2024

Vanaf mei start Gelre met het Strong Vital DOC; een nieuw en uniek opleidingsprogramma voor basisartsen. DOC staat voor Discipline Overstijgend Curriculum, het programma is een aanvulling op de standaardopleiding en is gericht op persoonlijke en niet medisch-inhoudelijke professionele ontwikkeling.

Zo worden er workshops gegeven over het leren omgaan met stress en de impact van een burn-out, maar ook het voeren van lastige familiegesprekken of het geven van feedback komt aan bod. De onderwerpen die per week worden behandeld, passen binnen 5 overkoepelende thema’s: persoonlijke ontwikkeling, samenwerking en communicatie, management en organisatie, kwaliteit en veiligheid, doelmatigheid en zinnige zorg.

Hét ziekenhuis voor de jonge dokter

Internist-nefroloog en opleider Interne Geneeskunde Nils Vogtländer is initiatiefnemer en ontwikkelaar van dit aanvullende onderwijsprogramma voor basisartsen. Hij vertelt over het belang van het programma: “Eigenlijk komt in dit onderwijsprogramma alles aan bod, wat ik zelf in mijn carrière als jonge dokter heb gemist. We geven zo een schat aan informatie en ervaring door aan de volgende generatie dokters.”

Ook Adviseur Medische Opleidingen Sandy Werdmüller von Elgg is blij met deze ontwikkeling: “Met dit programma laten we zien dat we als ziekenhuis anders zijn gaan denken: het ziekenhuis is er voor de A(N)IOS en niet andersom! We willen een ziekenhuis zijn waar de jonge dokter kan rondkijken, ervaring kan opdoen en veel onderwijs kan volgen, maar vooral ook ruimte krijgt om zich als mens te ontwikkelen. Het is in deze fase van hun loopbaan essentieel om zelfvertrouwen op te bouwen, eigen sterke punten verder te ontwikkelen en te ontdekken waar je als arts plezier in hebt en nieuwsgierig naar bent. Dat is tenslotte hoe iedereen ‘later’ het liefst in het werk zou staan.

Met dit opleidingsprogramma sluiten we goed aan bij onze STZ
status. Met deze status laten we zien dat we opleiden, wetenschappelijk onderzoek en topklinische zorg professioneel inzetten in  Gelre.